KÕHUKINNISUS RÜNDAB Loe, mis põhjusel on tekkinud kõhulahtistite puudus apteekides

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Kõhukinnisus.
Kõhukinnisus. Foto: Shutterstock

Ameerika Ühendriigid seisavad silmitsi ootamatu probleemiga – kõhulahtistite puudusega. Hiljutiste aruannete järgi on probleem aastatega suurenenud ning eksperdid osutavad mitmele tegurile, miks see nii on. Kõige enam kannatavad nende puuduste käes vananev elanikkond ja noored, kes võtavad sotsiaalmeedia, sealhulgas TikToki platvormidelt kuulda igasuguseid tervisenõuandeid, mis võivad nende tervist pikaajaliselt hoopiski kahjustada. 

Analüütikafirma Patterni sõnul on Amazonis kõhulahtiste toodete otsingud viimase aasta jooksul kolmekordistunud ning kiudainetooteid tootvad ettevõtted on teatanud müügi kasvust. Eriti suur puudus neist on Ameerika Ühendriikides, sest suure elanikkonnana kasutatakse palju sotsiaalmeediat, mille puhul jälgitakse eeskujusid, kes propageerivad mitmesuguseid tervisenõuandeid. Wall Street Journal intervjueeris gastroenterolooge ja tarnijaid, kes on andnud täpsemaid selgitusi suurenenud nõudlusele. 

Üks tegur on vananev elanikkond Ameerika Ühendriikides, kuna vanemad inimesed on altimad seedetrakti probleemidele, nagu kõhukinnisus. 

Suuremad probleemid on saanud alguse Covid-19 pandeemiast, mis on mõjutanud negatiivselt paljude inimeste toitumisharjumusi, suurendades ebatervislike suupistete tarbimist ja toite, mis võivad põhjustada kõhukinnisust. Suurenenud nõudlust võib seostada ka TikToki platvormiga, kus populaarsemad influencer'id jagavad rahvapäraseid ravivõtteid erinevate seedetrakti terviseprobleemide jaoks. 

Kuigi mõned TikTokist tulnud soovitused seedetrakti tervise parandamiseks võivad olla kasulikud, näiteks päeva jooksul piisava hulga vee joomine, võivad teised nõuanded olla jällegi potentsiaalselt kahjulikud, näiteks liiga tihti kõhulahtistite kasutamine. Lahtistite krooniline kasutamine võib hoopiski kõhukinnisust süvendada ja iga korraga võib keha nõuda järjest suuremaid annuseid. See võib põhjustada pikaajalist kahjustust soolestikule ja suurendada pärasoole prolapsi riski. Lisaks võivad esineda ägedad kõrvaltoimed, nagu kõhuvalud ja pidev dühüdratsioon ehk vedelikupuudus.

«See on muret tekitav, sest aasta-aastalt suurenev nõudlus kõhulahtistite järele tõestab, et meie soolestiku probleemid on tõepoolest muutunud tõsiseks,» märgib gastroenteroloog George Pavlou. 

Eksperdid rõhutavad, et seedetrakti tervise jaoks on kõhulahtistite asemel kasulikum teha jätkusuutlikke positiivseid muutusi elustiilis ja toitumises, näiteks tarbida rohkem puu- ja köögivilju ning olla regulaarselt kehaliselt aktiivne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles