NIPID Mida teha selleks, et vältida depressiooni?

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Enesesõbralikkus tähendab enda kohtlemist nii, nagu kohtleksid sõpra, kes seisab silmitsi raskustega, enda vastu lahke olemist, kui kannatad.
Enesesõbralikkus tähendab enda kohtlemist nii, nagu kohtleksid sõpra, kes seisab silmitsi raskustega, enda vastu lahke olemist, kui kannatad. Foto: Shutterstock

Depressiooni võib esineda igas eas ja põhjuseid võib samuti olla selleks mitu. Uus uuring näitab, et depressioon on kasvamas just vanemate täiskasvanute seas ning on täheldatud, et nendel on probleemiga raskem toime tulla kui noortel, kellel on samuti tugevad depressiooni näitajad. Teadlased räägivad, miks see nii on ja kuidas neid aidata.

Teadlased on teinud uuringu selgitamaks välja depressiooni esinemise tagamaid just vanema generatsiooni inimeste seas. Nad on täheldanud, et vanemad täiskasvanud tulevad depressiooniga raskemini toime, kuid hobidega tegelemine töö ja kohustuste kõrvalt aitab hoida vaimset tervist korras. 

Hobidega tegelemisel on leitud positiivset mõju vaimsele tervisele ja üldisele heaolule, eriti inimeste seas, kes on vanemad kui 65, kuna enamasti tuntakse just sellises vanuses kõige rohkem üksildustunnet. 

Nimelt on Londoni Kolledži ülikool viinud läbi uuringu 93 263 osalejaga 16 riigi seas eesmärgiga selgitada välja, kas ja kuidas aitab hobidega tegelemine depressiooni leevendamisele kaasa. 

Nelja kuni kaheksa aasta jooksul on teadlased analüüsinud viit olemasolevat uuringut, mis on varasemalt läbi viidud Inglismaal, Jaapanis, Ameerika Ühendriikides, Hiinas ja muus 12 Euroopa riigis. Tulemuste järgi on hobi omamine seotud depressiivsete sümptomite vähenemise, suurenenud õnnetunde ja elurahuloluga. Kuigi uuring on olnud vaatluslik ega suutnud tõestada põhjuslikku seost, vastab see suure tõenäosusega tõele. 

Oluline on märkida, et hobidega tegelemine näitab paremaid positiivseid tulemusi ka partnerlussuhetes, tööhõives ja majapidamises. Samuti on uuring ka näidanud seda, et hobide eelistused on olnud depressioonis inimestel suhteliselt üldised, millest uuringus osalevate riikide vahel on esinenud ainult väiksemaid erinevusi. 

Uuringu juhtivautor ja Tervishoiu instituudi epidemioloog Karen Mak rõhutab, et hobidega tegelemine mistahes vanuses on väga oluline. Näiteks hobidega tegelemine hilisemas elus aitab kaasa mitmel moel, sealhulgas kontrolli tunde loomisel mõistuse ja keha üle, elu eesmärgi leidmisel ning päevaprobleemidega hakkamasaamisel. 

Teadlased arvavad, et uuringu tulemused toetavad ka poliitikakujundajaid eakate heaolu ja tervise edendamisel, sest hobid on defineeritud meelelahutustegevustena, mida inimesed naudinguks oma vabal ajal teevad. Need võivad hõlmata mitmesuguseid tegevusi, näiteks nagu vabatahtlik töö, väljas käimine, lugemine, aiatööd, mängud ning kunsti ja käsitööga tegelemine. 

Paljud inimesed ei oska defineerida, mida tähendab nende jaoks hobi, sest töö ja kohustuste kõrvalt on aega vähe, eriti vanemas eas. Näiteks on selles uuringus Hispaanias teatanud hobist kõigest 51 protsenti osalejatest, samas, kui Taanis ulatub see arv 96, Rootsis 95,5 ja Šveitsis 94,4 protsendini. Hiinas on hobidega tegelemise tase kõige madalam, ainult 37,6 protsenti. 

Riikides, kus on  kõrgem eluiga ja rahulolu tase, on rohkemad inimesed teatanud hobidega tegelemisest ning ka heaolu ja hobide vaheline seos on nendes riikides tugevam. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles