Uuring leidis, et selle aine tarvitamine aitab vanemas eas diabeedi riski ennetada

PM Tervis
Copy
2. tüübi diabeeti on võimalik elustiiliga ennetada.
2. tüübi diabeeti on võimalik elustiiliga ennetada. Foto: Shutterstock

Austraalias mitut keskust kaasava 19 114 vaatlusalusega 2018. a avaldatud uuringu ASPREE peamise järeldusena ilmnes, et aspiriin annuses 100 mg regulaarselt kasutatuna ei ole üle 65-aastatel isikutel tõhus kardiovaskulaarse haigestumise esmaseks ennetuseks, kuid suurendab 38 protsendi võrra eelkõige seedetrakti veritsuse riski.

Hamburgis 2.–6. oktoobril 2023 peetaval Euroopa diabeediuurimise assotsiatsiooni (EASD) konverentsil ette kantava uuringu tulemusena ilmnes, et aspiriini regulaarne tarvitamine 100 mg päevas vähendas üle 65-aastastel isikutel teise tüübi diabeedi riski 15 protsendi võrra. Tegemist on ASPREE uuringu tulemuste järelanalüüsiga, kus hinnati aspiriini mõju teise tüübi diabeedi kujunemisele. Vaatluse all oli 16 209 üle 65-aastast isikut, kes vahekorras 1:1 said kas 100 mg aspiriini või platseebot ja keda jälgiti keskmiselt 4,7 aasta vältel. Jälgimisperioodi jooksul kujunes diabeet 459-l aspiriini- ning 536-l platseeborühma vaatlusalusel.

Autorite hinnangul on vajalikud veel edasised uuringud ja esitatud uuringu alusel ei peaks muutma soovitust mitte kasutada väikeses annuses aspiriini kardiovaskulaarsete haiguste esmaseks ennetuseks eakatel, kirjutab Eesti Arst

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles