See peidetud tunnus võib näidata Alzheimeri tekkimise riski

PM Tervis
Copy
Alzheimeri tõbi on kõige tavalisem dementsuse vorm, Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on dementsus 50 miljonil inimesel.
Alzheimeri tõbi on kõige tavalisem dementsuse vorm, Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on dementsus 50 miljonil inimesel. Foto: Shutterstock

Lühemad telomeerid valgeliblede kromosoomide otstes võivad viidata suuremale dementsusriskile, kirjutatakse ajakirjas General Psychiatry avaldatud uuringus. Teadlased väidavad, et need on seotud väiksema aju kogu- ja valgeaine mahuga, mis aitab kehal teavet töödelda ja võib prognoosida ajutervise edaspidist kulgu.

Telomeer, mis on kromosoomile nagu tugev ots kingapaelale, on mõeldud selleks, et vältida kodeeritud DNA kadumist kromosoomide lahtiharutamise tõttu selle paljunemisel.

Teadlased märgivad, et iga kord, kui rakk jaguneb, kromosoomid paljunevad ja telomeerid lühenevad veidi, mistõttu on telomeerid kujunenud paljulubavaks rakkude vananemise ja vanusega seotud haigusriski näitajaks. Kuid telomeeride pikkust ja aju tervist käsitlevaid uuringuid on vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles