Teadlased avastasid uue võimaluse, kuidas hävitada vähki

PM Tervis
Copy
Vähirakk inimkehas.
Vähirakk inimkehas. Foto: Andreas Fülscher / PantherMedia / Andreas Fülscher

Purdue ülikooli teadlaste välja töötatud uus vähiteraapia ründab kasvajaid, meelitades vähirakke «neelama» RNA juppi, mis takistab rakkude jagunemist, vahendab Medical Xpress.

Kasvajad, millele kohaldati uut teraapiat, ei suurenenud 21-päevase uuringu jooksul, samas kui ravimata kasvajate suurus sama aja jooksul kolmekordistus. Teadustöö ilmus ajakirjas Oncogene.

Vähk võib alguse saada peaaegu kõikjal inimkehas. Seda iseloomustavad rakud, mis jagunevad kontrollimatult, suutes eirata signaale, mis käsivad neil jagunemise lõpetada või surra, ja mis võivad immuunsüsteemi radari alt läbi lipsata.

Hiirmudelitel testitud teraapias on ühendatud vähirakkudele suunatud teraapiavahendi kandesüsteem ja mikroRNA-34a spetsiaalselt muudetud versioon, mis toimib «nagu pidurid autol», aeglustades või peatades rakkude jagunemist, ütles juht Andrea Kasinski, bioloogiateaduste dotsent.

Lisaks kasvaja kasvu aeglustamisele või tagasi pööramisele pärssis mikroRNA-34a vähemalt 120 tunni jooksul tugevalt vähemalt kolme geeni – MET, CD44 ja AXL – aktiivsust, mis teadaolevalt põhjustavad vähki ja resistentsust muu vähiravi suhtes. Tulemused näitavad, et patendiootel ravi võib olla tõhus üksi ja koos olemasolevate ravimitega.

Tervetes rakkudes on mikroRNA-34a rohkesti, kuid selle hulk on paljudes vähirakkudes oluliselt vähenenud.

Kuigi idee mikroRNA-34a taastoomisest vähirakkudesse näib olevat lihtne, pidi uurimisrühm tõhusa ravi väljatöötamisel ületama palju tõkkeid. Looduslikult esinev RNA laguneb kiiresti, nii et teraapia vastupidavuse parandamiseks stabiliseeris meeskond mikroRNA-34a, lisades selle ahelale mitu väikest aatomiklastrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles