LEVINUD VALEARUSAAM Kas nikotiinivaba e-sigaret on tõesti vähem kahjulik?

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Värvilised e-sigaretid.
Värvilised e-sigaretid. Foto: Shutterstock

E-sigarettide kasutamise levik ja propageerimine on aasta-aastalt üha enam kasvanud, mis tekitab tervishoiutöötajatele üha suuremat muret. Kõige rohkem tekitab aga muret arvamus, et nikotiinivabad e-sigaretid on nikotiini sisaldavatest vähem kahjulikud, millise teadmise järgi elavad ka paljud e-sigarettide kasutajad, teadmata, mida see nende tervisega tegelikult teha võib. 

Hiljutine Birminghami ülikooli teadlaste tehtud uuring on avastanud, et isegi mõõdukas kokkupuude nikotiinivaba e-sigareti auruga võib takistada neutrofiilide ehk keha esmaste immuunrakkude efektiivset tööd. See võiks kummutada müüdi, et e-sigarettide kasutamine, eriti nikotiinivabade, on ohutu, ning laia kasutuse tõttu tekitab muret nende pikaajalisema kasutamise pärast. 

Alates 2000. aastate keskelt on e-sigaretid, mida tuntakse ka veipidena, muutunud väga populaarseks. Ühe uuringu kohaselt kasutas 2021. aastal maailmas e-sigarette 82 miljonit inimest. See arv on võrreldes 2020. aastaga tõusnud mitme miljoni võrra. Kuigi paljud peavad e-sigarettide kasutamist teiste nikotiinivormide tarvitamisest vähem kahjulikuks, pole tõestatud, kas see nii on. Mõnes riigis kasutatakse e-sigarette lausa suitsetamisest loobumise vahendina. 

«Kuigi e-sigarette kasutatakse suitsetamisest loobumiseks, kinnitavad meie andmed, et need ei ole kahjutud ja vajavad pikemaajalisi uuringuid,» sõnab uuringu vastutav autor Aaron Scott. 

Tulemuste teadasaamiseks ja uuringu jaoks on võetud inimestelt vereproove. Nii nendelt, kes on igapäevased nikotiini tarbijad kui ka nendelt, kes pole kunagi elus nikotiini tarvitanud. Uuringus olevad inimesed, kes ei olnud varem nikotiini tarbinud, olid siiski vahetult enne vereproovi võtmist puutunud kokku e-sigareti auruga, mõned neist e-vedeliku, teised aga nikotiinivabaga. 

Uuringu tulemused näitavad, et nii nikotiinivaba kui ka e-vedeliku auruga kokku puutudes jäävad meie kehas neutrofiilid elusaks, kuid muutuvad liikumatuks ja ei suuda täita kaitsefunktsioone. 

«Oma uuringuga oleme tahtnud e-sigarettide kasutajatele tõestada, et need ei ole sugugi kahjutumad kui teised nikotiini vormid, mida näitavad ka meie uuringu tulemused. Nikotiinivabad e-vedelike aurud avaldavad samasugust negatiivset mõju kui nikotiini sisaldavad e-vedelikud,» selgitab Scott. 

Täiendavad uuringud on vajalikud, et mõista täielikult e-sigarettide pikaajalisi mõjusid tervisele ja anda soovituslikku teavet nende kasutamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles