Ootamatu oht: ravim võib muuta koroona superviiruseks?

PM Tervis
Copy
Nina limaskestalt on leitud nakatamisvõimelist koroonaviirust ka kuuendal päeval pärast esialgset positiivset Covid-19 testi.
Nina limaskestalt on leitud nakatamisvõimelist koroonaviirust ka kuuendal päeval pärast esialgset positiivset Covid-19 testi. Foto: Shutterstock

Covid-19 patsientidele määratakse sageli viirusevastaseid ravimeid, mis vähendavad organismis ringlevate viirusosakeste arvu. Üks selline ravim on molnupiraviir, mis meelitab viirust tekitama mutatsioone, millest mõned on viirusele surmavad. Mutatsioonid võtavad lõpuks võimust ja SARS-CoV-2 populatsioon organismis hävineb.

Kuna molnupiraviir põhjustab viiruse surma mutatsioonide esilekutsumise kaudu, on kerkinud mure võimaluse pärast luua nii tahtmatult viiruse uusi ravikindlaid versioone. Koronaviirused, nagu SARS-CoV-2, suudavad hästi muteeruda uuemateks alamtüvedeks.

Uurimisrühm, kuhu kuulub Harvardi matemaatika- ja bioloogiaprofessor Martin Nowak, lähenes matemaatiliselt küsimusele, kas molnupiraviir võib põhjustada koroonaviiruse ohtlikke mutatsioone. Tulemused avaldati ajakirjas PLOS Biology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles