PLATSEEBOEFEKT See ravim ei aita ninakinnisuse vastu (1)

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Nohu
Nohu Foto: Shutterstock

Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiameti nõuandekomitee on ühehäälselt deklareerinud, et tavalised suukaudsed ravimid, mis sisaldavad fenüülefriini, on ninakinnisuse korral sama tõhusad kui platseebo. Pärast sellist avastust kaalutakse nende toodete müügilt eemaldamist ja uute alternatiivtoodetega asendamist. 

Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiameti käsimüügiravimite nõuandekomitee, mis koosneb 16 liikmest, on hakanud süvitsi uurima, kas praegused teaduslikud andmed toetavad fenüülefriini suukaudse manustamise efektiivsust ninakinnisuse leevendajana. Olenemata meditsiinispetsialistide, kodanike petitsioonide ja teadusuuringute kriitikast, on komitee ühehäälselt nõus, et need tooted ei toimi. 

Fenüülefriin, alfa-1 adrenergiline retseptori agonist, mis ahendab ajutiselt veresooni, on alates 1976. aastast kiidetud käsimüügil olevate ninakinnisuse ravimite seas heaks. See on oluline koostisosa 261 käsimüügiravimi seas, sealhulgas tuntud kaubamärkides, nagu NyQuil, Tylenol, Advil, Robitussin, Sudafed ja Benadryl, mida saab laialdaselt osta toidu- ja meditsiinitoodete poodidest kogu riigis. 

Fenüülefriini sisaldavad käsimüügiravimid muutusid populaarsemaks 2000. aastate keskel, kui müügilt keelati gripi- ja külmetusravimid, mis sisaldasid pseudoefedriini, kuna seda kasutati metamfetamiini tootmisel. Pseudoefedriin on fenüülefedriinist vähem selektiivne agonist, kuid sellegipoolest tõhusam ninakinnisuse leevendaja, millega paraku võib kaasneda suurem kuritarvitamise oht. Sel põhjusel ongi fenüülefedriini sisaldavad ravimid laialt levinud. 

Siiski on teadlased juba kaua nõudnud nende suukaudsete ravimite põhjalikumat hindamist. Uuringud aastast 2009 ja 2015 on näidanud, et suukaudne fenüülefriin ei ole efektiivne. 

Probleem seisneb selles, et suu kaudu manustatud fenüülefriin jõuab sihtkohta väga väheses koguses, kuna ravimi enne vereringesse jõudmist metaboliseerub see tõhusalt seedetraktis ära. Uuringud on näidanud, et isegi suuremate annuste korral jääb sihtkohta jõudva koguse tase püsivalt madalaks. 

Võrreldes suu kaudu manustatavate ravimitega, on fenüülefriini ninaspreid osutunud hoopiski efektiivsemaks, kuna need toimivad otse sihtkohta ehk ninakäikudesse. 

Teadlased on rõhutanud vajadust tõhusate ja ohutute alternatiivide järele käsimüügiravimite turul. Nad soovitavad suukaudset pseudoefedriini, ninasteroide allergilise riniidi korral ning kohalikke dekongestante viirusliku ninakinnisuse jaoks. 

Kuna toidu- ja ravimiamet on hakanud tekitama kodanikes kahtlusi, nõuab see suukaudse fenüülefriini eemaldamist käsimüügil olevate ninakinnisuse ravimite seast. 

Arvestades toidu- ja ravimiameti nõuandekomitee ühehäälset otsust, oodatakse, et suukaudset fenüülefriini täiustatakse, et need ravimid oleksid efektiivsed, samal ajal tagada tarbijatele ohutuid ja efektiivseid alternatiive.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles