Mees suri haruldase infektsiooni tõttu, mis tekkis austrite söömisest

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Texase tervishoiuasutused andsid hoiatuse pärast seda, kui mees suri haruldase nakkuse tõttu, mis tekkis pärast toorete austrite söömist, kirjutab Medical Daily

Ametnike sõnul suri 30ndates eluaastates anonüümne mees pärast haigestumist viirusesse nimega Vibrio vulnificus, mis levib toorete või halvasti kuumtöödeldud austrite või muude karpide söömise kaudu, kirjutab Medical Daily.

Vibrio vulnificus on haruldane infektsioon, mis mõjutab USA-s igal aastal umbes 100–200 inimest. Surmaga lõppenud infektsiooni põhjustavad bakterid sisenevad inimkehasse tavaliselt toore või väheküpsetatud karpide või lahtiste haavade kaudu.

Mõned nakatunud inimesed võivad kaotada oma jäsemed, kuna see võib põhjustada nekrotiseerivat fastsiidi, seisundit, mille korral lahtist haava ümbritsev liha sureb. See võib ühe või kahe päeva jooksul eskaleeruda ja lõppeda surmaga. Haiguste tõrje ja ennetamise keskuste (CDC) andmetel on nakkusesse suremus 20 protsenti. Nakkusoht on suur inimestel, kellel on maksahaigus või kes võtavad ravimeid, mis vähendavad nende võimet võidelda infektsioonidega.

Infektsiooni tunnused:

  • Palavik ja külmavärinad
  • Paistes ja valulik lööve
  • Suured valulikud vedelikuga täidetud villid nahal
  • Iiveldus ja oksendamine
  • Kõhulahtisus
  • Pearinglus, minestamine või nõrkus
  • Segaduse tunne
  • Kiire pulss

Välimuse ega maitse järgi ei ole võimalik otsustada, kas austrid on bakteritega nakatunud. Kuigi enamik nakkusjuhtumeid esineb soojematel kuudel, on oht igal aastaajal. Parim viis ohutuse tagamiseks on neid enne tarbimist põhjalikult küpsetada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles