AVASTUS Nina kaudu saab võidelda Alzheimeriga

PM Tervis
Copy
Nina
Nina Foto: Shutterstock

Alzheimeri tõbi on kurnav neurodegeneratiivne põletikuline haigus. Enamik olemasolevaid ravimeetodeid on suunatud amüloid-beeta (Aβ) naastude kogunemise vastu ajus, mis nõuab varajast sekkumist. Uudne immunoteraapiline lähenemine on paljulubav.

Brighami naistehaigla teadlaste juhitud meeskond testis, kas hulgiskleroosi patsientidel katsetatav ravi, mis summutab immuunrakkude põletikku ajus, võib avaldada positiivset mõju Alzheimeri tõve hiirmudelis. Nad leidsid, et nasaalne immunoteraapia – anti-CD3 – vähendas põletikku ja parandas katseloomade tunnetust, vahendab Medical Xpress.

Selles uuringus raviti hiiri kolm korda nädalas ninasisese anti-CD3-ga viie kuu jooksul. Ravi piiras tõhusalt mikrogliia ehk ajus põletikureaktsiooni ohjavate immuunrakkude aktiveerimist. Ravitud hiired said paremini hakkama käitumistestides, sealhulgas veelabürindis. Teadlased tuvastasid ka muutused geenide avaldumise mustrites ajus ja regulatoorsete T-rakkude leviku laienemist – viimased võitlevad pärast ravi haigusega. Kõik muutused ei sõltunud Aβ naastude tasemest.

Teadlased kavatsevad uurida ninasisese immunoteraapia kasutamist loomadel koos amüloidivastaste ravimitega ja jõuda inimeste kliiniliste uuringuteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles