Arstide liit rahustite väljakirjutamisele seatavaid piiranguid ei toeta

PM Tervis
Copy
Ravimid. Pilt on illustreeriv.
Ravimid. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Rahustite ja uinutite pikaajaline tarvitamine on Eestis levinud, eriti eakate hulgas, ravimisõltuvuse ohjeldamiseks soovib sotsiaalministeerium piirata rahustite ja uinutite suurtes kogustes pikaajalist väljakirjutamist. Arstide Liit täiendavaid piiranguid aga ei toeta.

Praegu kehtib rahustitele ja uinutitele koguse piirang ehk ühe retseptiga saab näiteks kuni 60 tabletti diasepaami või uinumise soodustamiseks kasutatavat Zolpideemi. Sotsiaalministeeriumi määruse eelnõu järgi saaks edaspidi välja kirjutada maksimaalselt 30 tabletti 30 päevaks. Muudatuste eesmärk on vähendada uinutite ja rahustite ning nendele sarnaste ainete väär- või liigtarvitamist.

Arstide liit retseptide väljakirjutamisele seatavaid täiendavaid piiranguid aga ei toeta, sest need üksinda probleeme ravimitega ei lahenda, ütles psühhiaater Andres Lehtmets.

«Põhiline on ikkagi selles valdkonnas koolitus, arstide harimine, muudest ravivõimaluste teavitamine ja teatud määral kindlasti ka järelvalve,» rääkis Lehtmets. «Täiesti eraldi grupp on näiteks vanemaealised patsiendid, kelle puhul näeksime, et arstid oleksid teadlikumad sellest, et need on nagu mitte esimese valiku ravimid. Eraldi lähenemist vajaks ka grupp, kellel on juba välja kujunenud ravimisõltuvus.»

Lisaks teeb piirangute seadmisel arstide liitu ettevaatlikuks see, et piirangute tõttu võib hoogu juurde saada uinutite ja rahustite must turg, vahendab Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles