HEA ELU TEEJUHT Kelle sõna kärgperes maksab

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Kärgpere lapsel võib olla keeruline oma tunnetega toime tulla, mistap peaksid täiskasvanud last empaatiliselt kuulama, mis  on tema mured ja hirmud.
Kärgpere lapsel võib olla keeruline oma tunnetega toime tulla, mistap peaksid täiskasvanud last empaatiliselt kuulama, mis  on tema mured ja hirmud. Foto: Shutterstock

Minu lapsed, sinu lapsed, meie lapsed – sellises peremudelis elab Eestis üle 30 000 pere. Ühine elukorraldus nõuab ka ühist pedagoogikat, arusaama, kuidas last kasvatada. Kui tavaperes kehtib reegel «tangot tantsitakse kahekesi», st pereelu puudutavad otsused, olgu selleks siis uue sohva ost või lapsele kooli valimine, võetakse vastu kahekesi, siis kärgperes on otsustajaid palju rohkem. Ja korraga selgub, et lihtsatele küsimustele võib olla palju erinevaid vastuseid.

Kas teismeliselt tohib nõuda prügiämbri välja viimist? Kas ülikooliealisele tütrele tuleks auto osta, kui ta tahab? Kas mudilane peab kindlasti oma taldriku tühjaks sööma ja kui mitu tundi tohib ta nutiseadmes olla? Jne. Igas peres on heast ja õigest kasvatusest oma arusaam. Vanematevahelist konsensust on teinekord raske isegi kahel inimesel saavutada, mis siis veel kärgperest rääkida, kus sõnaõigus on ka kasuvanematel (vanavanemate armeel).

Kärjesüsteemis tundub kõige lihtsam olevat neil kahel täiskasvanul, kes on otsustanud leivad ühte kappi panna, sest neid innustava armulõõma valgel kahanevad kõik probleemid kergesti hallatavaks. Romantikalainel hõljudes ei tundu sinu-minu-meie laste integreerimine vastloodud süsteemi kuigi keeruline olevat, sest kõik on ju toredad inimesed, kõik meeldivad üksteisele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles