ALANUD ON GRIPIHOOAEG Mida teha, et püsida terve?

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Suveperioodilt üle minnes sügisele kipuvad külmetushaigused tihti esinema.
Suveperioodilt üle minnes sügisele kipuvad külmetushaigused tihti esinema. Foto: Shutterstock

Käes on sügis, mis tähendab külmade ilmade saabumist ja  külmetushaiguste esinemist. Lisaks on septembrikuu täis stressi, sest tuleb taas ennast sättida tagasi kohustuste juurde – kes kooli, kes tööle. Kui soovid säästa enda tervist ja hoida ennast produktiivsena, tuleb kasuks järgida neid nippe. 

Kui käes on sügis ja lapsed lähevad tagasi kooli. Sellel gripihooajal toovad nad koju viirusi nii koolist kui lasteaedadest, mis mõjutavad ka lapsevanemaid. Selleks, et viirusi ennetada, on olemas mitu viisi. 

Nakkushaiguste spetsialist doktor Soniya Gandhi rõhutab, et gripi vastu vaktsineerimine septembri- või oktoobrikuus on oluline. Isegi tavalise gripihooaja korral võib viirus olla surmav ja põhjustada olulisi haiglaravi vajadusi. Eelmine aasta suri Ameerika Ühendriiges gripiviiruse tõttu 58 000 inimest ning hõlmas üle poole miljoni haiglaravi. Selle tõttu peaksimegi Gandhi sõnul pidama silmas vaktsineerimise nõudeid, et ennetada enda ja teiste nakatumist. 

Lisaks sellele võivad samuti tõusta Covid-19 ja RS-viirus, põhjustades koos gripiga kolmekordset epideemiat. Doktor Gandhi sõnul tuli eelmine aasta selliseid juhtumeid palju ette, kus erakorralise meditsiini osakonnad olid ülekoormatud, sealhulgas eriti lastehaiglad. RS-viirus on eriti ohtlik imikutele ja vanematele täiskasvanutele, põhjustades tõsiseid tüsistusi või isegi lausa surma. 

Selle jaoks on imikutele ja üle 60-aastastele eakatele saadaval RS-viiruse vastased vaktsiinid, mille vajadust jällegi Gandhi rõhutab selle jaoks, et säilitada haiglate kohti nendele patsientidele, kes vajavad tõsist ravi. 

Kuigi RS-viirus avaldub tavaliselt paljudele inimestele kergelt, on see siiski Ameerika Ühendriiges peamine põhjus, miks imikuid hospitaliseeritakse. Cedars-Sinai Guerini lastehaigla pediaatriline nakkushaiguste spetsialist doktor Priya Soni kommenteerib, et isegi, kui laps on täiesti terve, ei saa kunagi ette ennustada, kuidas on haiguse kuluga lood RS-viiruse korral. Raskete RSV juhtumite korral võib osutuda vajalikuks haiglaravi hapnikutoe, vedelike rohke manustamisega veeni ja muude toetavate meetmetega. 

Näiteks on Toidu- ja Ravimiamet kiitnud heaks vaktsiini antikehade süsti nimega Beyfortus, mida saavad vastsündinud ja imikud nende esimese RS-viiruse hooajal. Samuti võivad vaktsiini saada kuni 19 kuu vanused lapsed, kes on oma teisel RS-viiruse hooajal haiguse suhtes eriti haavatavad. 

32.-36. rasedusnädalal olevad naised saavad oma lapsi sünnitades kaitsta neid uue Pfizeri RS-viiruse vaktsiiniga. Sama vaktsiin on heaks kiidetud ka 60-aastastele ja vanematele täiskasvanutele, mille eesotsas on farmaatsiaettevõte GlaxoSmithKline. 

Eriti soovitatakse neid vaktsiine nendele eakatele, kes on RS-viiruse suhtes eriti haavatavad, näiteks astma, diabeedi või südamepuudulikkusega inimesed. Kuigi mõlemad vaktsiinid on ohutud, on mõnedel vaktsineerimisjärgsetel juhtudel teatatud Guillain-Barre sündroomist, mille puhul immuunsüsteem kahjustab närvirakke ning võib põhjustada valu, tuimust ja lihasnärkust. Enne vaktsineerimist on vajalik konsulteerida arstiga. 

Cedars-Sinai geriaatriameditsiini osakonna juhataja doktor Sonja Rosen soovitab vanematel patsientidel, kellel esineb kopsuhaigus või kes on raskete haigusjuhtude suhtes suurema riskiga, kaaluda tõsiselt RS-viiruse vaktsiini. 

Mis puudutab Covid-19 viirust, on eelnevatel aastatel tehtud vaktsiinid seadnud meid paremasse olukorda ning aidanud olla siin, kus me oleme täna. 

Selle tõttu kutsub doktor Gandhi saadavuse korral inimesi kasutama tõhustusdoosi, seda jällegi haavatavatele elanikkonna rühmadele.

Doktorid on kinnitanud, et Covid-19 ja gripivaktsiine on ohutu koos saada. Siiski peaksid vanemad täiskasvanud, kes valivad RS-viiruse süsti, seda võimaluse korral saama eraldi, mille vahe üskteisest võiks olla kaks nädalat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles