Seda haigust ravib kõige paremini Ecstasy (1)

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Metüleendioksümetamfetamiin ehk MDMA, tuntud ka Ecstasy nime all kui narkootikum.
Metüleendioksümetamfetamiin ehk MDMA, tuntud ka Ecstasy nime all kui narkootikum. Foto: Shutterstock

Kliinilise kolmanda faasi uuringud on teinud läbimurdeid vaimse tervise häire ravis, kus teadlased keskenduvad Ecstasy ja psühhoteraapia kombinatsioonile. Hetkel käivad läbirääkimised toidu- ja ravimiametiga, et taotleda narkootikumi kasutamise heakskiitu inimeste ravimise eesmärgil. Protsess ei ole lihtne, kuna see hõlmab endas mitmesuguseid takistavaid tegureid. 

Sel nädalal avaldati kolmanda faasi uuringu tulemused, mis võivad peagi tuua palju muutusi posttraumaatilise stressihäire (PTSH) ravis. Uuring näitas, et Ecstasy ja psühhoteraapia kombinatsioon on võrreldes tavalise teraapiaga efektiivsem posttraumaatilise stressihäire leevendamisel kui tavaline teraapiavorm. Selle uuringu rahastanud mittetulundusühing kavatseb nüüd toidu- ja ravimiametilt enne aasta lõppu taotleda Ecstasyga abistatud teraapia ametlikku heakskiitu. 

PTSH tekib seoses läbielatud traumaga, sagedamini juhul, kui trauma on juhtunud inimese endaga, kuid ka mõne lähedasega juhtunud või juhuslikult pealt nähtud traumeeriva sündmuse tagajärjel. Traumeerivad sündmused on sellised, mis tekitavad hirmu- ja õudusetunnet ning abitust. Näiteks loodusõnnetused, avariid, vägivalla kogemine või pealtnägemine, vahendab Peaasi. 

MDMA ehk Ecstasy tähistab 3,4-metüleendioksümetamfetamiini. See on sünteetiline ravim, millel on stimuleerivad ja psühhedeelsed mõjud. Ajalooliselt on kasutatud seda narkootikumina ning alates 1980. aastatest on Ameerika Ühendriigi föderaalvalitsus klassifitseerinud selle ebaseaduslikuks. Siiski on mõned psühholoogid ja teadlased eksperimenteerinud MDMA kasutamist vestlusteraapia tõhustamiseks, eriti posttraumaatilise häire korral. 

Viimasel ajal on hakatud MDMAsse rohkem uskuma tänu paljutõotavatele, kuigi väikeulatuslikele uuringutele, ja on muutunud ühiskondlik suhtumine seoses paljude keelatud ainete legaliseerimisega. Suurem osa uuringutest on rahastatud ja korraldatud Multidistsiplinaarse Psühhedeelikumide Uuringute Assotsiatsiooni (MAPS) jaoks. Ka varem on toidu- ja ravimiametilt soovitud saada uue ravimi heakskiitu, kuid see nõuab positiivset teavet vähemalt kahest suuremast kolmanda faasi uuringust. 

Uus uuring avaldati neljapäeval ajakirjas Nature Medicine, kuhu oli kaasatud üle 100 inimese, kellel on mõõdukas kuni raske PTSH. Inimesed jagati kahte rühma: üks rühm sai tavalist teraapiat ja teine rühm teraapiat koos MDMAga. Mõlemat rühma jälgiti 18 nädala jooksul, mille sisse mahutati kolm seanssi. 

Uuringu tulemustest selgub, et MDMAga abistavat teraapiat saavad inimesed on võrreldes tavalise kontrollrühmaga keskmiselt paremas seisus. Umbes 86 protsenti MDMA rühma kuuluvatest inimestest on tunnistanud, et kogesid uuringu jooksul kliiniliste sümptomite paranemist. Ecstasy võtmisel ei tuvastatud olulisi ohutusprobleeme, siiski levinumate kõrvaltoimete alla kuuluvad lihaspinged, iiveldus ja higistamine. 

Need tulemused on kooskõlas MAPSiga, mis on samuti avaldatud 2021. aastal ajakirjas Nature Medicine. Seekord õnnestus uuringusse hõlmata hoopiski mitmekesisem osalejate rühm, mis on tähtis iga uue ravimi või teraapia heakskiitmisel. Kuigi mitte kõik ei reageeri MDMAga abistatud teraapiale positiivselt, võiks see ravi pakkuda väärtuslikku alternatiivi nendele, kes ei ole saanud leevendust olemasolevatest ravimitest ega teraapiatest. 

Vaadates lootust andvaid tulemusi, tundub tõenäoline, et toidu- ja ravimiamet otsustab lähiajal MDMAga abistatud teraapia posttraumaatilise häire raviks heaks kiita. Siiski võib enne selle ravi väljakirjutamist tekkida logistilisi takistusi. Hetkel klassifitseerub Ameerika Ühendriikide uimastikaitseameti sõnul Ecstasy rangelt narkootiliseks aineks, mis tähendab, et sellel on suur kuritarvitamise potentsiaal, millel puudub aktsepteeritud meditsiiniline kasutus. 

MAPS kavatseb taotluse esitamist jätkata ja plaanib enne 2023. aasta lõppu saada ametliku toidu- ja ravimiameti heakskiidu. Kui see õnnestub, võib MDMAga abistatud teraapia olla juba järgmisel aastal avalikkusele kättesaadav. 

MAPSi asutaja ja president Rick Doblin väljendab tuleviku suhtes lootust, öeldes: «Loodame, et Ecstasyga abistatud teraapia saab PTSH raviks toidu- ja ravimiameti heakskiidu juba järgmisel aastal ja et meie teaduse põhimõte innustab teadlasi tegema sellest vaid esimese paljudest psühhoaktiivsetest ainetest abistatud teraapia, mida valideeritakse põhjaliku uurimistöö abil.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles