Levinud tooted võivad oluliselt tõsta vähiriski (1)

PM Tervis
Copy
PFAS kemikaale võib leiduda näiteks rasva hülgavas paberis.
PFAS kemikaale võib leiduda näiteks rasva hülgavas paberis. Foto: Shutterstock

Kokkupuude teatud endokriinseid häireid põhjustavate kemikaalidega võib mängida rolli rinna-, munasarja-, naha- ja emakavähi tekkes. Inimestel, kellel need vähid tekkisid, oli nende kemikaalide tase organismis oluliselt kõrgem, tuvastasid California ülikooli teadlased.

Kuigi see ei tõesta, et kokkupuude kemikaalidega, nagu PFAS (per- ja polüfluoroalküülained) ja fenoolid (sealhulgas BPA), oleks põhjustanud vähidiagnoose, on see tugev signaal, et neil võib olla oma roll ja teemat tuleks edasi uurida.

Kokkupuude PFAS-idega võib tekkida, kui kasutatakse teflonpanne, veekindlaid riideid, plekikindlaid vaipu ja kangaid ning toidupakendeid. Neid nimetatakse sageli «igavesteks kemikaalideks», kuna need võivad püsida keskkonnas aastakümneid. PFAS-id jäävad ka inimese organismi mitmest kuust aastateni.

«Need PFAS-i kemikaalid näivad häirivat naiste hormonaalfunktsiooni, mis on üks potentsiaalne mehhanism, mis suurendab naistel hormoonidega seotud vähkkasvajate tõenäosust,» ütles dr Amber Cathey, uuringu üks autor Medical Xpressis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles