See hädavajalik harjumus aitab ennetada söögitoruvähki

PM Tervis
Copy
Inimestel, kelle suus oli ohtralt Tannerella forsythia ja Porphyromonas gingivalis nimelisi baktereid, oli suurem tõenäosus vähi tekkeks.
Inimestel, kelle suus oli ohtralt Tannerella forsythia ja Porphyromonas gingivalis nimelisi baktereid, oli suurem tõenäosus vähi tekkeks. Foto: Shutterstock

Üks üsnagi võimas söögitoruvähi ennetamise tööriist ootab sind vannitoas – selleks on hambahari. 

New Yorgi Ülikooli teadlased analüüsisid bakteriproove ligi 122 000 inimese suust, kasutades iga liigi indentifitseerimiseks DNA-testi, kirjutab Reader’s Digest. Seejärel vaatlesid nad kümneaastase perioodi jooksul, kui paljudel uuringus osalejatel tekkis söögitoruvähk. Selle vähivormi ohvriks langes 106 inimest.

Ilmnes, et kaks bakterit mängisid söögitoruvähi arengus üsna suurt rolli. Inimestel, kelle suus oli ohtralt Tannerella forsythia ja Porphyromonas gingivalis nimelisi baktereid, oli 21 protsenti suurem tõenäosus vähi tekkeks. See-eest bakteritüvi nimega Neisseria näis vähiriski vähendavat.

Parim viis hoida suubakterid tasakaalus on regulaarne hambapesu, lisaks ka hambaniidi kasutamine ning aeg-ajalt hambaarsti juures kontrollis käimine. Suubakterid ise aga otseselt ei põhjusta vähki, vaid risk suureneb igemehaiguste puhul, mis tõstab halbade bakterite osakaalu. Igemehaiguste ennetamiseks pole aga jällegi muud võtmesõna kui hea suuhügieen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles