Kuidas jalanõude valik mõjutab meie skeleti-lihassüsteemi

Sander Jürs
, Füsioterapeut
Copy
Paljajalu käimine võib kasuks tulla.  
Paljajalu käimine võib kasuks tulla.  Foto: Shutterstock

Füsioterapeut Sander Jürs selgitab, kuidas võib jalanõude valik mõjutada skeleti-lihassüsteemi ja lisaks annab soovitusi, kes peaksid minimalistlike jalanõude ostmist kaaluma.

Viimastel aastatel on märgatavalt suurenenud minimalistlike ja paljajalu kõndimist või jooksmist imiteerivate jalanõude kasutamine. Minimalistlike jalanõude tald on võimalikult õhuke ja jalanõu eesossa on jäetud piisavalt ruumi, et varbad saaksid vabalt liikuda. Nimetatud jalanõud peaks teoreetiliselt võimalikult palju jäljendama paljajalu liikumist, mille tulemusena võiks tugevneda jalatalla lihased, hüppeliigesed muutuda stabiilsemaks, tasakaal paremaks jne. Lisaks põhjendatakse paljajalu kõndimist või jooksmist imiteerivate jalanõude kasutamist sellega, et tänapäevastes jalanõudes liikumine mõjutab meie keha viisil, mis võib põhjustada erinevaid skeleti-lihassüsteemi häireid.

Nüüd vaatamegi, kas minimalistlikel jalanõudel on olemas kõik need eespool nimetatud eelised, ja kui on, siis kuidas nende jalatsite kasutamist alustada ja kas on ka olukordi, kus pole neid mõistlik kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles