KAS TEADSID? Paljud oomega-3-rasvhapete toidulisandid on roiskunud

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Oomega-3-rasvhappeid leidub kõige rohkem rasvastes külmaveekalades ja lina-, chia- või kanepiseemnetes.
Oomega-3-rasvhappeid leidub kõige rohkem rasvastes külmaveekalades ja lina-, chia- või kanepiseemnetes. Foto: Shutterstock

Paljud käsimüügis olevad oomega-3-rasvhapete toidulisandite tervisekasud on vähenenud. Hiljutised uuringud on kinnitanud nende roiskumise taset, eriti populaarsemates toodetes, mis tekitab tarbijate ostetavate vitamiinide kvaliteedi ja efektiivsuse kohta küsimusi. Kuna need toidulisandid on laialdaselt kasutuses, on avastus tekitanud muret nii uurijate kui ka tarbijate seas. 

George Washingtoni ülikooli teadlaste uuringute kohaselt võivad paljud käsimüügi oomega-3-rasvhapete toidulisandid olla roiskunud. Seda mõõdetakse toidulisandis sisalduva õli järgi. Mida rohkem toidulisand oksüdeerub, seda vähem toitaineid tarbijale jõuab. 

«Meie uuring näitab, et paljud neist toidulisanditest ei ole värsked ja seetõttu ei pruugi need tervisele kasu tuua,» kommenteerib George Washingtoni meditsiini- ja terviseteaduste kooli kliinilise teadustöö ja juhtimise dotsent Leigh. A. Frame. «Tulemused näitavad, et tarbijad ei saa seda, mille eest nad maksavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles