Insuldiriski tõstab see ootamatu terviseprobleem

PM Tervis
Copy
Eestis tabab insult igal aastal umbes 4500 inimest
Eestis tabab insult igal aastal umbes 4500 inimest Foto: Shutterstock

Isegi kerge ajutrauma järel suureneb risk haigestuda isheemilisse insulti, ilmnes pikaajalisest uuringust.

USAs tehtud elanikkonna ateroskleroosi riski uuringu raames vaadeldi isheemilise insuldi, mil osa ajust jääb verevarustuseta, esinemist ajutrauma järel, vahendab ajakiri Eesti Arst. Vaatlusrühma kuulus 12 800 isikut, kel uuringu algul 1987. aastal ei olnud varem esinenud ajutraumat ega insulti. 30 aastat kestnud jälgimisperioodi vältel sai ajutrauma 2100 isikut, neist 73 protsendil diagnoositi kerge ajutrauma. Jälgimisperioodi vältel diagnoositi 140 vaatlusalusel isheemiline insult.

Andmete analüüsil ilmnes, et ajutrauma saanud isikutel oli 32 protsendi võrra suurem isheemilise insuldi risk võrreldes vaatlusalustega, kel polnud ajutraumat. Isikutel, kel oli olnud ajutrauma kahel või enamal korral, oli insuldi risk 94 protsendi võrra suurem. Insuldi risk ei olnud sõltuv isiku soost, vanusest ega rassist.

Uuring kinnitab, et ajutrauma, ka selle kerge vorm, on sõltumatu isheemilise insuldi riskitegur, nii et ajutraumajärgsetel patsientidel on oluline välja selgitada ja korrigeerida ka teisi isheemilise insuldi riskitegureid (arteriaalne hüpertensioon, düslipideemia, suitsetamine, vähene füüsiline aktiivsus).

Uuringu tulemused kanti ette 12. septembril 2023. aastal Ameerika Neuroloogide Assotsiatsiooni aastakonverentsil, mis toimus Philadelphias 9–12. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles