HEA ELU TEEJUHT Me kõik oleme ajarändurid

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Eesti päritolu Kanada eksperimentaalpsühholoog ja kognitiivneuroteadlane Endel Tulving (1927–2023) oli üks tunnustatumaid mälu-uurijaid maailmas. 
Eesti päritolu Kanada eksperimentaalpsühholoog ja kognitiivneuroteadlane Endel Tulving (1927–2023) oli üks tunnustatumaid mälu-uurijaid maailmas. Foto: Toomas Volmer

Võta lonks kohvi, suuna pilk kaugusse ja meenuta. Mis sulle pähe kargab? Võib-olla katke tänahommikusest vestlusest elukaaslasega, võib-olla mõni homme ees ootav kohustus, või ehk jookseb silme eest läbi pildike lapsepõlvest, vanaema hääletoon või küünlad sünnipäevakoogil. Seda kõike võid sa meenutada ühe murdosa sekundi jooksul, sest inimese mälul on võime ajas rännata.

«Üks kõige märkimisväärsemaid võimeid, millega loodus on inimest varustanud, on tajuda aega, milles me eksisteerime,» kirjutab Endel Tulving oma raamatus «Mälu». Selle lausega algab raamatus peatükk kronesteesiast, inimesele ainuomasest võimest tajuda aega ja liikuda ajas mõttekiirusel.

Endel Tulving nimetas aja tajumise võimet kronesteesiaks, et eristada seda teistest ajaga seotud ja ajast sõltuvatest aju/mõistuse saavutustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles