BALERIINADE KANDMINE Loe, kuidas see mõjutab jalgade tervist (1)

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Klassikalised musta värvi baleriinad.
Klassikalised musta värvi baleriinad. Foto: Shutterstock

Baleriinad, mis on õhukese tallaga ja väikse kontsaga libisemiskindlad kingad, on kandmiseks igati mugavad, sest need on pehmed ja painduvad. Jalatsite eksperdid selgitavad, kas ka nende kandmine on jalgadele tervislik, mis võib olla põhjuseks, miks neid enam jalatsitepoodides nii laialt müügil enam ei ole. 

Meid on sageli hoiatatud kõrgete kontsade ohtude eest, seega võime arvata, et baleriinade kandmisel sellised puuduvad probleemid. 

Teadlaste arvamused võivad aga sel teemal erineda. Pole küll üheselt tõestatud, et baleriinad oleksid jalgade tervisele pikaajaliselt kahjulikud, kuid halvasti istuvad jalanõud võivad olla probleemiks küll. 

Hinnanguliselt kannab 70 protsenti elanikkonnast halvasti sobivaid jalatseid. Selline ebakõla jala ja kinga kuju vahel võib suurendada jalavalu ning põhjustada ville ja kõva nahka. Pidevat kitsaste kingade kandmist on seostatud lausa varvaste ja jalgade luude muutustega. 

Paljud baleriinad on madala ja kitsa varbaosaga. Liiga kitsas varbaosa ei sobi jalakujuga ning pigistab varbad kokku, mis suurendab tervele jalale survet ning piirab selle liikumist.

Kuid probleemiks võib olla ka liiga suur varbaosa. Liigne jala liikumine kinga sees võib põhjustada survet ja hõõrdumist nahale, mis samuti põhjustab konnasilmi, ville ja haavasid. 

Halvasti sobiv varbaosa võib põhjustada ka mikrotraumasid varbaküüntele, mis lõpuks võivad muuta nende väljanägemist ja paksust. 

Kontsa kõrgus

Tervishoiutöötajad soovitavad sageli täiesti lameda kinga asemel lühikest kontsa, sest lameda tallaga kingad võivad jalavõlvi toetavatele pehmetele kudedele – täpsemalt plantaarsele sidekirmele – tekitada suurema koormuse. 

Enamik inimesi kohandab oma pahkluu ja põlve liikumist erineva kontsa kõrgusega kinga jaoks, kuid uuringud on näidanud, et lameda tallaga kingalt üleminek väikesele kõrgendatud kontsale vähendab pingejõudu jalatalla sidekirmele. 

Kinga tugi

Baleriinad on tavaliselt väga painduvad, õhukese talla ja kontsaga. Nende õhukese talla tõttu heidetakse tihti ette toetuse puudumist, kuid jalatsite ekspertide seas käib arutelu selle üle, kui oluline on üldse tugi. 

Näiteks paljajalujalatsites kõndimine vähendab oluliselt põlve koormust võrreldes stabiilselt toestavate jalanõudega. Samuti on leitud, et need jalanõud suurendavad teatud jalalihaste tugevust, mida kasutatakse kõndimise, jooksmise või hüppamise ajal. 

Mõningatest uuringutest selgub, et stabiilselt toetavad jalatsid võivad tekitada kõndimisel suuremat põlvevalu kui tasase tallaga ja painduvad jalanõud. 

Näiteks on botaste kandmisel tunda, et jala all on väike polsterdus. Mida suurem see on, seda mugavam tundub olevat jalanõu ning see võib vähendada pinget jalatallale, kuid on näidatud, et sellistes jalatsites kõndimine suurendab põlvede koormust. 

Mille kasuks otsustada? 

Tõendid kinnitavad, et halvasti istuvad kingad ja lame tald võivad olla kahjulikud, mis mõjutab pahkluu osa ja põlvi, kuid pole ka tõendeid selle kohta, et baleriinad põhjustavad pikaajalisi jalgade terviseprobleeme. Oluline on valida hästi istuv jalats, mis sobib teie jala kuju ja vajadustega. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles