Peaasi.ee noortenõustamisele saab nüüd tulla alates 12. eluaastast

PM Tervis
Copy
Laste ja noorte ärevus- ja käitumishäired ning depressioon on tõusuteel. Järjest rohkem on enesevigastusi. Foto on illustratiivne.
Laste ja noorte ärevus- ja käitumishäired ning depressioon on tõusuteel. Järjest rohkem on enesevigastusi. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Vaimse tervise alast nõu ja tuge pakkuva Peaasjad.ee nõustamisele saavad nüüd registreeruda ka 12–15 aastased, kirjutades meiliaadressile keskus@peaasi.ee. Nõustamine on tasuta ja toimub veebis või kohapeal.

«Vaimse tervise probleemid avalduvad üha nooremas eas ning need on noorte seas ühed levinumad terviseprobleemid. Oleme pingutanud selle nimel, et saaksime vajalikku abi pakkuda ka alla 16-aastastele lastele. Peahea nõustamine täidab tervishoiusüsteemis olevat tühimikku pakkudes abi lastele ja noortele, kel on kerged või mõõdukad vaimse tervise probleemid,» selgitas Peaasi.ee psühholoog Andreas Holst.

Peaasi.ee on senini pakkunud vaimse tervise Peahea nõustamist 16–26 aastastele. Aasta algusest saadik on läbi viidud ligi 2500 nõustamiskorda ligi enam kui 900-le noorele, kellest 90 protsenti soovitaksid teenust ka enda sõbrale. Lisaks sai ligi kolmandik noortest piisavalt tuge ning ei vajanud edasi suunamist tervishoiusüsteemi.

«Noortele lihtsasti kättesaadaval vaimse tervise nõustamisel on oluline mõju vähendamaks tervishoiuteenuste ülekoormust ning lühendamaks ootejärjekordi,» lisas Holst.

Peaasi.ee poole pöörduvad noored toovad kõige sagedamini välja muret ärevuse, depressiooni, keskendumisraskuste, unehäirete ja suhtlemisprobleemidega.

16–26 aastased noored saavad jätkuvalt nõustamisele registreeruda siin.

Peahea noortenõustamist rahastab Tervisekassa ja Sotsiaalministeerium, õla on alla pannud ka Heateo Sihtasutus ning mõju hindamine viiakse läbi koostöös Tartu Ülikooliga.

Peaasi.ee tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasi.ee on pälvinud oma tegevusega 2020 aasta tervisesõbra tiitli ning presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus tunnustati Peaasi.ee-d kodanikuühiskonna aasta tegija ja aasta vabaühenduse tiitlitega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles