Väsinud? Levinud seisundi taga on karm põhjus (1)

PM Tervis
Copy
Covid-19 järgselt on paljudel alanenud koormustaluvus, kimbutavad väsimus ja muud sümptomid. Füüsiline aktiivsus aitab kauakestvaid sümptomeid leevendada, on tuvastanud spetsialistid.
Covid-19 järgselt on paljudel alanenud koormustaluvus, kimbutavad väsimus ja muud sümptomid. Füüsiline aktiivsus aitab kauakestvaid sümptomeid leevendada, on tuvastanud spetsialistid. Foto: Shutterstock

Kolmandikul Covid-19 tõttu haiglaravil viibinud inimestest püsisid pärast nakatumist mitmes elundis «hälbed» veel kuid, kirjutatakse Ühendkuningriigis läbi viidud uuringus. See võib heita valgust pika Covidi aluseks olevale seisundile.

Selgus, et peaaegu kolmandikul Covidiga patsientidest esines keskmiselt viis kuud pärast haiglast lahkumist kõrvalekaldeid rohkem kui ühes elundis.

Covidiga haiglaravile sattunutel oli 14 korda suurem tõenäosus kopsuprobleemide ja kolm korda suurem tõenäosus ajuhäirete tekkeks.

Kopsudes täheldatud muutuste hulgas olid armkude ja põletikunähud.

Inimesed, kellel esines mitme elundi häire, teatasid neli korda tõenäolisemalt tõsistest vaimsetest ja füüsilistest probleemidest, mistõttu nad «ei suutnud oma igapäevaseid toiminguid teha», ütles uuringut juhtinud Betty Raman Oxfordi ülikoolist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles