Märgid, et sul võib olla rauapuudus

PM Tervis
Copy
Kui väsimus kimbutab, võib üks võimalik põhjus olla rauapuudus. Rusikareegel on, mida punasem on toiduaine värvus, seda rohkem rauda see sisaldab, näiteks peet ja granaatõunamahl. Rauapreparaadi manustamise tasub läbi rääkida arsti või apteekriga, kuna ka liigne raua tarvitamine pole ohutu.
Kui väsimus kimbutab, võib üks võimalik põhjus olla rauapuudus. Rusikareegel on, mida punasem on toiduaine värvus, seda rohkem rauda see sisaldab, näiteks peet ja granaatõunamahl. Rauapreparaadi manustamise tasub läbi rääkida arsti või apteekriga, kuna ka liigne raua tarvitamine pole ohutu. Foto: Shutterstock

Rauapuudusest võib näiteks märku anda väsimus, jõuetus või unisus ja üldine energiataseme langus. Probleemile viitab sageli ka kohin kõrvus, haprad küüned või juuksed ja lõhed suunurkades, selgitas Benu veebiapteeker Triin Hirvlaan.

Sageli kurdetakse rauapuuduse korral õhupuudustunde või kergesti ärrituvuse, aga ka näiteks tähelepanuhäirete ja südamekloppimise üle. Esineda võib isutust või hoopis tung süüa midagi ebatavalist.

«Kuna rauapuuduse sümptomid võivad tõepoolest kattuda teiste terviseprobleemidega, tasub kindlasti pöörduda perearsti poole ja vajadusel lasta mõõta rauaga seotud tervisenäitajaid,» soovitas farmatseut.

«Näiteks mõõdetakse hemoglobiini, punaliblede hulka ja ferritiini, mis näitab inimese rauadepood ehk rauavaru,» lisas ta.

Mida raud teeb?

«Organismile võib rauapuudus olla ohtlik, sest raua suurim roll on eluks vajaliku hapniku sidumises ja transpordis inimkehas,» ütles Hirvlaan. «Kui inimese veres on normaalsest vähem punavereliblesid ja hemoglobiini tase langeb, siis ei saa organism enam piisavalt hapnikku,» selgitas veebiapteeker.

Samuti võib rauapuudus olla ohtlik raseduse ajal, sest rauast sõltub mitu loote arenguga seotud protsessi.

Rauapuuduse tuvastamisel on vaja teha kindlaks, mis seda põhjustab.

Liiga palju rauda pole samuti hea

Ehkki sageli räägitakse rauapuudusest ja selle ohtlikkusest inimese organismile, põhjustab probleeme ka see, kui organism saab liiga palju rauda. «Selle tulemusel võib tekkida rauamürgistus,» selgitas Hirvlaan.

Mürgistuse sagedamad sümptomid on oksendamine ja iiveldus, kõhulahtisus ja -valu, šokk, äge seedekulgla põletik, aga ka näiteks happe-aluse tasakaaluhäire, madal vererõhk või unetaoline haiguslik seisund.

Vajalikud analüüsid

Hirvlaan rõhutab, et enne rauapreparaatide võtmist on väga tähtis konsulteerida arstiga ja teha vajalikud analüüsid. «Pärast seda saab teha järelduse, kui palju ja millist tüüpi rauda on vaja juurde võtta,» märkis ta. 

«Kui rauapuudus on tõsisem, soovitab arst võtta vastavat käsimüügi- või retseptiravimit. Kui rauavaegus on vähene või mõõdukas, võib abi olla rauda sisaldavaist toidulisandeist,» selgitas Hirvlaan.

Tuleb ka teada, millal ja kuidas erinevaid rauapreparaate võtta, seda tasub küsida arstilt või apteekrilt. Nimelt võivad teatud rauapreparaatide puhul raua imendumist takistada mõned toidud või teised toidulisandid.

«Näiteks ei tasu osade rauapreparaatide manustamise ajal süüa juustu, kohupiima või teisi kaltsiumi sisaldavaid piimatooteid, teraviljatooteid, kliisid, šokolaadi ja juua piima, teed, kohvi, kakaod ning parkaineterikast veini,» tõi Hirvlaan välja.

Seetõttu peab hoidma rauapreparaadi ja nimetatud toiduainete söömise või joomise vahel paar tundi vahet. Raua imendumist seevastu aga soodustab C-vitamiin.

Loomsetest toiduainetest imendub rauda rohkem kui taimsetest. Taimsetest toiduainetest sisaldavad rauda näiteks kaunviljad (läätsed, aeduba, sojauba, kikerherned), kinoa, datlid, maasikad, aprikoosid, mustsõstrad, tomatid, punapeet, spinat, seesami-, kõrvitsa-, päevalille- ja linaseemned, idandid ja oliivid, tõi Hirvlaan esile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles