Pika Covidiga inimeste veri on oluliselt muutunud

PM Tervis
Copy
Pikk Covid mõjub kurnavalt.
Pikk Covid mõjub kurnavalt. Foto: Shutterstock

Pika Covidiga patsientide hormonaalsetes- ja immuunfunktsioonides on selgeid erinevusi võrreldes inimestega, kellel seda ei esine, näitab Yale'i ülikooli ja Icahni meditsiinikooli uus uuring.

Mõned kõige märgatavamad erinevused pika Covidi ja kahe kontrollrühma vahel olid seotud immuun- ja hormonaalse düsfunktsiooniga. Seda iseloomustasid biomarkerid, mis näitasid ebanormaalset T-rakkude aktiivsust, mitme viiruse (sealhulgas Epstein-Barr viirus ja teised herpesviirused) taasaktiveerumist ning kortisoolitaseme märkimisväärset langust.

«Need leiud näitavad meile, et pikka Covidit põdevad inimesed elavad haigusprotsessiga, mida on võimalik jälgida veretestide kaudu, kuid mis varieerub patsienditi, sõltuvalt nende konkreetsest haigusajaloost,» ütleb uuringu peamine autor dr David Putrino.

«See tähendab, et arstid peavad kuulama oma patsiente ja tegema mitmesuguseid füsioloogilisi ja laboratoorseid teste, samal ajal kui nad kasutavad pika Covidi haldamiseks isikupärastatud lähenemist. Pika Covidi ravimiseks pole imerohtu, kuna see on haigus, mis segab keerulist hormonaalset- ja immuunsüsteemi. Komplekssed haigused vajavad kompleksseid ravilahendusi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles