Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Mida teha, kui tahaks koroona vastu vaktsineerida, aga vaktsiinid on perearstikeskusest otsas

Copy
Vaktsineerimine koroona vastu.
Vaktsineerimine koroona vastu. Foto: Mailiis Ollino

Postimehe lugeja ei saanud Covid-19 vastu kaitset uuendada, kuna perearstikeskuses olid vaktsiinid otsas. Kus on koroonavaktsiinid ja mida teha, kui neid perearstikeskuses pole?

Postimees kirjutas 13. septembril, et esimene partii XBB1.5 tüve vastu mõeldud Pfizeri Covid-19 vaktsiini on Eestisse jõudnud, ja septembris ning oktoobris on kokku oodata 82 000 doosi.

Perearstikeskuses ei pruugi uusi vaktsiine aga veel olla.

«Kui me räägime uuest vaktsiinist ehk XBB1.5 Covid-19 tüve vastu mõeldud Pfizeri vaktsiinist, siis tervishoiuteenuste osutajad võivad seda tellida alates eelmise nädala kolmapäeva ehk 20. septembri õhtust. Vaktsiinitarned ei toimu üleöö ja tarneringid sõltuvad perearsti asukohast, kuid oktoobri esimeste nädalate jooksul jõuab vaktsiin kõikide tellijateni,» kinnitab Tervisekassa tervisekommunikatsiooni peaspetsialist Igor Ljapin.

«Juhul kui perearstikeskuses hetkel ei vaktsineerita Covid-19 vastu, siis inimesel on alati võimalik pöörduda teiste vaktsineerijate poole (apteegid ja haiglate vaktsineerimiskabinetid). Vaktsineerimiseks sobiva aja saab broneerida üleriigilises digiregistratuuris

Kui oluline on üldse tänavu immuunsust koroonaviiruse vastu tõhustada? Immunoprofülaktika ekspertkomisjoni 23. augustil 2023 antud sügistalviste soovituste kohaselt tuleb vaktsineerimisel keskenduda riskirühmadesse kuuluvatele elanikele (60+ inimesed; riskirühma lapsed ja täiskasvanud), kellel on viimasest Covid-19 vastasest vaktsineerimisest või Covid-19 läbipõdemisest möödunud enam kui kuus kuud. Ljapin lisab, et samuti tuleb võimaldada esmase kuuriga vaktsineerimist varasemalt Covid-19 vastu vaktsineerimata ja Covid-19 haigust põdemata 60+ elanikkonnale ja riskirühma kuuluvatele elanikele.

Märksõnad

Tagasi üles