PÕNEV AVASTUS Naha vananemise vastu leiti üllatav lahendus (1)

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Veealune pruunvetikas.
Veealune pruunvetikas. Foto: Pexels

Vananemine on vältimatu ning mõjub mõnele stressirohkemalt kui teisele. Selle vastu kasutatakse igasuguseid kosmeetika- ja nahahooldustooteid, mis tegelikult võivad meie nahka veelgi rohkem kahjustada. Nüüd on aga teadlased tõestanud, et kõige paremini aitavad naha vananemise vastu merevetikates leiduvad bioaktiivsed ühendid. Kuna katsed on olnud paljutõotavad, kaalutakse nende ekstraktide väljatöötamist ja edasist turustamist. 

Uuringud väidavad, et Lõuna-Austraalia pruunvetikates leiduvad bioaktiivsed ühendid pärsivad oluliste nahavalkude lagunemist ja suurendavad kollageeni taset, võrreldes vananemisvastaste kaubatoodetega. Seda peetakse üheks tõhusamaks looduslikuks tervise- ja nahahooldustooteks. 

Bioloogiliselt toimub vananemine molekulaarsete ja rakuliste kahjustuste kuhjumisest, mis toob kaasa füüsiliste ja vaimsete võimete järk-järgulise vähenemise ning haigestumise riski suurenemise. 

Naha vananemise peamine põhjus on glükatsioon, mida nimetatakse loomulikuks keemiliseks reaktsiooniks suhkrumolekulide ning kollageeni ja elastiini valkude vahel nahas. See on aeglane protsess, mis toodab täiustatud glükatsiooni lõpp-produkte, mis omakorda kogunevad nahka ning mille tulemuseks on jäikus ja elastsuse kaotus. Glükatsiooni mõju kollageenile ja elastiinile häirib naha paranemise mehhanisme. 

Kosmeetikaettevõtete toodetud vananemisvastased tooted sisaldavad sageli vananemisvastaseid aineid, kuid nende tõhusus on küsitav ja võib põhjustada soovimatuid kõrvalmõjusid. Seetõttu pöörduvad teadlased taimede poole, millel on loomulik võime ennetada vananemise teket. Lõuna-Austraalia Flindersi ülikooli uued uuringud on leidnud, et kohaliku päritoluga merevetikatel on naha vananemisvastased omadused. 

«Siiani ei ole glükatsioonivastased ained olnud piisavalt tugevad, et neil oleks vananemisvastast toimet, nii et ma usun, et meie avastus on põnev, kuna näeme potentsiaali pruunvetikate glükatsioonivastaste ekstraktide väljatöötamisel,» kommenteerib uuringu vastutav autor Wei Zhang. 

Varem on leitud, et Lõuna-Austraaliale on endeemiline pruun merevetikas rikkalik bioaktiivsete antioksüdantide allikas, kuid vähesed uuringud on uurinud selle glükatsioonivastaseid omadusi. Uurijad võtsid võrdluseks kolme tüüpi pruunvetikaid – Ecklonia radiata (ER), Cystophora moniliformis (CM) ja Cystophora siliquosa (CS). Nad uurisid nende naha vananemisvastast toimet kahe kontrollkatse alusel koos aminoguanidiiniga, mis on antiglükatsioonivastane ravim, ja floroglütsinool, mida kasutatakse naha niisutajates. 

Merevetikaid koguti rannast, pesti saasteainete eemaldamiseks ja kuivatati enne pulbriks jahvatamist. Pulbrit kasutati kolme merevetikatüübi ekstraktide loomiseks ja seda testiti inimese naha fibroplasti rakuliinidel. See on pärisnaha ehk dermise peamine rakutüüp ehk naha keskmine kiht, mis koosneb kollageenist, elastsest koest ja muudest rakuvälistest komponentidest. Nad vastutavad sidekoe loomise eest ja võimaldavad nahal vigastustest taastuda. 

Tulemused näitavad, et CM- ja CS-ekstraktidel on fibroplasti rakkudest madalam toksilisus, võrreldes neid ERi ekstraktiga, mis viitab sellele, et eelnevaid ekstrakte saab kasutada kõrgemates kontsentratsioonides. 

Kollageeni ja elastiini taseme stimuleerimist hinnates leidsid teadlased, et ohutul kontsentratsioonil, kuni tuhat mikrogrammi milliliitri kohta, suurendavad CM- ja CS-ekstraktid kollageeni taset, võrreldes veega, 12 ja 16 korda. Olulist elastiini tõusu ei täheldatud. 

Teadlased uurisid merevetika ekstraktide keemilist koostist, et teha kindlaks, mis naha vananemisvastaseid toimeid põhjustab. Lisaks kõrgele polüsahhariidide sisaldusele leidsid nad, et klorotanniinid moodustavad CMist ja CSist 17–23 protsenti ja võivad olla vastutavad täheldatud eeliste eest. Varasemad uuringud on tõestanud, et pruunvetikates leiduvatel florotaniinidel on antioksüdantsed, antimikroobsed, allergia- ja põletikuvastased omadused.

«Leiame, et Lõuna-Austraalia pruunvetikate ekstraktidel on tohutu potentsiaal aeglustada naha vananemise mõju ning on suurepäraste mitme bioaktiivse koostisosa allikas, mida saab kasutada looduslikes tervise- ja nahahooldustoodetes,» sõnab Zhang. 

«Meie leiud aitavad täita teadmiste lünki ja arendada jätkusuutlikult pruunvetikate edendamist täiendavate nahahooldustoodete puhul. Patent on esitatud ja meeskond otsib investoreid ja tööstuspartnereid, et teha koostööd edasiseks turustamiseks.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles