Miks on magneesium raseduse ja imetamise ajal nii oluline?

Miecys-Pharm
Copy
Foto: Miecys-Pharm

Raseduse ja imetamise ajal vajab naise keha rohkem magneesiumi. Tihti võivad raseduse ja rinnaga toitmise ajal tekkida krambid ja lihaspinged, sest magneesiumi tase on liiga madal.

Naise keha jaoks on just raseduse ja imetamise ajal oluline tagada kõik vajalikud toitained, sealhulgas magneesium. Magneesium aitab lihastel pärast kokkutõmmet lõdvestuda. Kui magneesiumisisaldus kehas on liiga madal, toimuvad lihaste kontrollimatud kokkutõmbed ehk krambid. Ligikaudu 30-50% naistest on raseduse ajal kogenud jalakrampe. Küll aga on võimalik lihaskrampe ennetada tarbides raseduse ajal regulaarselt magneesiumi.

Tihti seostatakse magneesiumi spordiga, sest intensiivse treeningu ajal võib piisava magneesiumi tarbimine olla väga vajalik. Küll aga vajavad magneesiumi ka rasedad ja imetavad naised. Magneesiumi vajadus sel perioodil suureneb, sest mineraali on vaja lapse närvisüsteemi ja luustiku arenguks. Lisaks aitab magneesium reguleerida naise vererõhku ja vähendada väsimust.

Ka ämmaemand Mariliis, kes puutub igapäevaselt kokku tulevaste emadega, tõdeb magneesiumi olulisust raseduse ajal. “Kõige sagedamini igapäevatöö praktikas esinev näide on, et rase tuleb visiidile ja kaebab jalakrampe, mis võivad olla väga häirivad ka öösiti. Jalakrampide puhul on magneesium väga oluline. Magneesiumil võib olla ka positiivne efekt emaka kokkutõmmetele, kõhukinnisusele ja hüpertooniale.”

Kui palju magneesiumi naise keha raseduse ja imetamise ajal vajab?

Magneesiumi päevane soovitatav kogus (RDA) sõltub naise vanusest ja rasedusstaadiumist. Tavaliselt vajavad täiskasvanud naised umbes 310-320 milligrammi magneesiumi päevas. Rasedatel naistel vajadus suureneb kuni 400 milligrammi päevas.

Millist magneesiumi tarbida?

Magneesiumirikkad toidud on pähklid ja seemned, täisteratooted, rohelised lehtköögiviljad, näiteks spinat ja brokoli, kaunviljad, kala ja avokaadod. Küll aga ei pruugi toitumisest piisavat kogust kätte saada ning selleks on võimalik võtta magneesiumilisandeid.

Magnesium-Diasporal®-i on tarbitav mitmes eri vormis, nii pulbrina kui ka graanulina. Toidulisand on kättesaadav kõikidest apteekidest.

Paljud naised on raseduse ajal lõhnadele tundlikumad ja maitsemeel võib muutuda teravamaks. Magnesium-Diasporal® Extra Direkt 400mg graanuleid on aga mugav tarbida, sest need on apelsinimaitselised. Kõik Diasporal®-i tooted on looduslikult laktoosi-, gluteeni-, joodi- ja säilitusainetevabad.

Foto: Miecys-Pharm

Ka pärast lapse sündi on magneesiumi roll endiselt tähtis. Imetamise ajal reguleerib magneesium piimatootmist. Lisaks toimetab imetav ema oma lapsele magneesiumi just rinnapiima kaudu, mis aitab toetada lapse närvisüsteemi arengut.

Imetavad naised peaksid seega jätkama magneesiumi tarbimist. Kui toitumine ei kata piisavalt vajadust, võib arstiga konsulteerides jätkata magneesiumilisandite võtmist.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles