Anders Veerpalu ja Simo Teearu jagavad nippe, kuidas pärast suve trennijoonele saada

PM Tervis
Copy
TikToki sisuloojad Suusapoisid ehk murdmaasuusatajad Anders Veerpalu ja Simo Teearu.
TikToki sisuloojad Suusapoisid ehk murdmaasuusatajad Anders Veerpalu ja Simo Teearu. Foto: Erakogu

Suvi on möödas, ilmad on jahedamad ning on aeg uuesti korralikult trenni tegema hakata. TikToki sisuloojad Suusapoisid ehk murdmaasuusatajad Anders Veerpalu ja Simo Teearu jagavad oma nippe ja mõtteid, kuidas pärast suvepuhkust end taas käsile võtta ning treeningutega alustada.

Alusta väikeste sammudega

Trenni tegemine peab meeldima. See tähendab, et tuleb alustada rahulikult ning seejärel distantse, kiirust, trenni pikkust kasvatama hakata. «Kui viimasest trennist on pikk aeg möödas, siis ära mine kohe 10 km jooksma. Alusta tempoka jalutuskäiguga iga õhtu ning sealt kasvata,» rääkis Veerpalu.

Toeta treeninguid õige toitumisega

Igapäevaselt dieeti pidama ei pea, lihtsalt tuleb oma toitumine läbi mõelda ning seda ka tasakaalus hoida. Suusapoiste sõnul ei juhtu ka midagi kui aeg-ajalt patustada, kuid selleks peaks ikkagi enamus päevadel korralikult toituma. «Kunagi alustasin isegi kõige lihtsamate toitumiskavade jälgimisega. Näiteks neli tundi enne magamaminekut ei söö ning sealt saab «reegleid» aina kasvatada. Lisaks on sportides enesetunne parem, kui ei ole ennast ülesöönud,» selgitas Teearu.

Varustus olgu korralik

Väga oluline osa meeldivast ja edukast treeningust on korralik varustus. Esmajoones tuleks investeerida korralikesse spordijalanõudesse, mis toetaksid jalgu ega väsitaks neid liialt. «Väga suur vahe on jalgades tunda kui joosta erineva maastiku peal. Kui elad linnas ning tead, et peamiselt jookseksid linnatänavatel ja pargis, siis on mõistlik koheselt vaadata selliseid sporditosse, mis ongi mõeldud asfaldi peal jooksmiseks,» märkis Veerpalu.

Leia motivatsiooniallikas

Tulemuste saavutamiseks on oluline järjepidevus ja harjumus. Selle tekitamiseks on aga mitu võimalust. Üks lihtsamaid viise, et ennast treeninguteks motiveerida on leida endale kaaslane, kellega koos trenni teha. «Üks kahest ikka viitsib ja ajab siis teise ka toast välja ennast liigutama,» rääkis Teearu. Teine viis on investeerida nutiseadmesse, mis mõõdab treeningute tulemusi ning näitab ka analüüsi. Veerpalu sõnul motiveerib teda just nutikella kasutamine, sest see näitab talle iga päev tema liikumisi ja aktiivsust. «Minu kell näitab igapäevast liikumist, kalorite põletamist, treeningu tulemusi, pulssi jne. See tekitab positiivset hasarti. Tahan ju ikka parem olla ning iga päev ka aktiivsusringid täis teha,» lisas Veerpalu.

Võta puhkust

Iga treeningteekonna oluline osa on ka puhkus ning seda tuleb ka võtta. Puhkepäevi tuleb nautida ning siis on ka järgmine treening lõbusam ja lihtsam. «Ka tippsporti tehes on meil ette nähtud puhkepäevad. Keha peab taastuma ning valmistuma uueks treeningnädalaks. Lisaks on puhkepäevad just nendeks asjadeks, mida ise tahad kõige rohkem teha ning seda aega lihtsalt tuleb nautida,» rääkisid Suusapoisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles