Tallinna lastehaigla sai uue kõnniroboti

PM Tervis
Copy
Kõnniroboti kasutamist demonstreerib 11-aastane Romet.
Kõnniroboti kasutamist demonstreerib 11-aastane Romet. Foto: Tallinna Lastehaigla Toetusfond

Tallinna lastehaigla neuroloogia-taastusraviosakonnas ravi vajavad liikumisprobleemidega lapsed saavad nüüdsest kasutada uut kõnnirobotit, mis soetati Tallinna lastehaigla toetusfondi annetajate toel. Uue kõnniroboti maksumus on 661 000 eurot ning sellega tehakse aastas ligikaudu 1000 protseduuri.

«Tänu heade inimeste annetustele saime Tallinna lastehaiglale soetada uue ülimalt vajaliku seadme. Kõnnirobotit vajavad lapsed, kellel on erinevatest haigustest tingitud liikumispuuded,» lausus Tallinna lastehaigla toetusfondi juhataja Inna Kramer. «Esimene kõnnirobot, mille ostsime haiglale 11 aastat tagasi, oli oma aja ära elanud ning uut seadet oli väga tarvis, et laste ravi oleks järjepidev ning jätkuks ilma tõrgeteta. Täname südamest kõiki fondi koostööpartnereid ja toetajaid, kelle annetused teevad võimalikuks lastehaiglale vajalike kaasaegsete seadmete soetamise.»

«Kõnnirobot on tänapäevase füsioteraapia asendamatu osa, mida kasutatakse erinevate liikumispuuete või traumajärgsete seisundite ravis. Oleme väga tänulikud Lastehaigla toetusfondile ja kõigile annetajatele, kelle abiga sai see aparaat soetatud. Tänu lahketele toetajatele saab sadu lapsi lisavõimaluse treenimiseks ja taastumiseks,» sõnas Tallinna Lastehaigla juhatuse esimees Konstantin Rebrov.

Kõnnirobot Lokomat Pro Combi on kõrgtehnoloogiline seade, mida saab kasutada erinevatest haigustest tingitud liikumispuuete raviks. Lapsed, kes kõnniroboti abil kõndimist õpivad, on peamiselt sünnikahjustusega või saanud ajukahjustuse traumade tagajärjel. Ajukahjustusega lastel aitab kõnnirobot säilitada kõnnifunktsiooni. Samuti vajavad kõnnirobotit lapsed, kellel on liikumispuue teiste neuroloogiliste haiguste tõttu ning kes vajavad kõndimise õppimiseks või kõnnimustri taastamiseks toetamist.

Tallinna Lastehaigla neuroloogia-taastusraviosakonna vastutava füsioterapeudi Cristina Lõokese sõnul annab kõnnirobot võimaluse treenida efektiivselt just korduvliigutusi, et tekiks automaatne liikumine kõndimise näol. «Kõnnirobot on disainitud nii, et see kaasab patsienti läbi mängude, mis annavad ekraanilt visuaalset tagasisidet, motiveerides patsienti pingutama ja kaasa töötama. Ühe liigutuse õppimiseks tuleb seda sooritada tuhandeid kordi. Kõnnirobot teeb selle lapsele mänguliseks ja lõbusaks, aidates kaasa kõndimise õppimisele, mis on ülioluline oskus,» lausus Lõokene.

Kõnniroboti töö on programmeeritav iga patsiendi individuaalsete vajaduste järgi, seda saavad kasutada erinevas vanuses ja pikkuses lapsed kuni 18-aastaseks saamiseni. Ühe lapse jaoks kestab kõnniroboti sessioon 20-45 minutit, ravikuuri kestus on keskmiselt neli kuni 12 nädalat ning ravil käib laps tavaliselt kaks kuni viis korda nädalas. Kõnniroboti teenuse kasutamine on lisatud haigekassa nimekirja, seega patsient ei pea teenuse eest ise tasuma.

Tallinna lastehaigla toetusfond on heategevusfond, mille eesmärgiks on parima võimaliku meditsiinilise abi toomine Tallinna lastehaiglasse. Soovime kaasa aidata, et Eesti suurim lastehaigla oleks igati lapsesõbralik. Fond on asutatud 20. jaanuaril 1993. 2023. aastal täitus fondil 30. tegevusaasta. 2022. aastal kogus fond 1,55 miljonit eurot annetusi.

SA Tallinna lastehaigla on ainus piirkondlik, kõrgeima etapi lastehaigla Eestis, kes pakub lastele ravi 28 erialal. Aastas saab lastehaiglast statsionaarset ja ambulatoorset abi kuni 150 000 alla 18-aastast last ja noort inimest. Tallinna Lastehaigla on tööandja üle 800 töötajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles