Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Viis taimset toitu, milles leidub sama palju valku kui lihas (1)

Copy
Mitmed taimsed toidud sisaldavad rohkelt valku.
Mitmed taimsed toidud sisaldavad rohkelt valku. Foto: Shutterstock

Mitmed taimsed toiduained sisaldavad rohkelt valku, mineraale ja vitamiine ning selleks, et inimese toidulaud oleks võimalikult mitmekülgne, tuleks menüüsse lisada ka taimseid valguallikaid, vahendab Medical Daily.

Läätsed

Kollased, punased, rohelised, pruunid ja mustad läätsed sisaldavad suures koguses valku, rauda, kaltsiumit, kiudaineid ja antioksüdante, mis aitavad hoida südame ja aju tervist. 130 grammi läätsi sisaldab 18 grammi valku.

Mustad oad

Mustad oad sisaldavad rohkelt süsivesikuid (40 grammi), valku (15 grammi) ning kaltsiumit (46 milligrammi). Samuti leidub ubades suures koguses kiudaineid, mis aitavad vähendada veres kahjuliku kolesterooli hulka. Uuringutest on leitud, et ubade söömine vähendab südamehaiguste riski. Samuti leidub ubades mineraale ja antioksüdante, mis vähendavad vähiriski.

Kikerherned

Kikerhernestes leidub 130 grammi kohta 15 grammi valku, süsivesikuid ning kiudaineid, mis on vajalikud südame-veresoonkonna tervise säilitamiseks. Uuringutest on leitud, et kaunviljad aitavad hoida normaalkaalu, sest nendes leiduvad süsivesikud ja kiudained mõjutavad toiduisu reguleerimist ning hoiavad kõhu kauem täis.

Sojaoad

Sojaubades on tervelt 19 grammi valku ning rohkelt kiudaineid, kaaliumit ja foolhapet. Sojaoad aitavad toetada aju funktsioone ning nendes leiduvad taimsed ühendid aitavad ennetada mäluprobleeme.

Tofu

130 grammi tofut sisaldab 20 grammi valku ning see on hea toiduaine, millest on võimalik valmistada mitmekülgseid eineid. Tofus leidub samuti kaltsiumit, rauda ja fosforit.

Märksõnad

Tagasi üles