Algab vaimse tervise kuu, mis sel aastal keskendub kogukonna olulisusele

PM Tervis
Copy
Oktoober on vaimse tervise kuu.
Oktoober on vaimse tervise kuu. Foto: Shutterstock

«Rääkigem tiigrihüppe asemel sipelga saginast. Meist igaühe usinast igapäevasest hoolest, et hoida korras oma kodu, oma suhted, oma kogukond. Ja siis kannavad need keskkonnad ka meie eest hoolt». Selliselt juhatas president Alar Karis sisse veebruaris ilmunud Eesti inimarengu aruande «Vaimne tervis ja heaolu». Algaval vaimse tervise kuul, mille patroon president Karis samuti on, keskendutaksegi vaimset heaolu toetavate kogukondade loomisele.

Terve oktoobri vältav vaimse tervise kuu kannab tänavu pealkirja «OLEN SULLE OLEMAS». Teemakuu raames korraldavad Eesti inimesed üritusi vaimse tervise oskuste omandamiseks ja kogukondade kasvatamiseks. Huvilised saavad oma kodukandis või veebis osa võtta erinevatest sündmustest, mis on kokku koondatud kodulehele www.vaimsetervisekuu.ee.

Tallinna Ülikooli sotsiaaltervishoiu professor ning inimarengu aruande peatoimetaja Merike Sisask selgitab: «Vaimset heaolu loova ja toetava kogukonna võib leida pereringist, sugulaste või sõprade seast, töölt või koolist, aga miks mitte ka hobidega tegeledes või hoopis internetist. Selline kogukond ei pea ja sageli ei olegi geograafiliselt määratletav.»

Ka vaimse tervise kuu tähistamine toimub suure kogukonnana. «Igaüks võib oma ürituse vaimse tervise kuu kodulehel registreerida ning meie meeskond kontrollib üle, et plaanitu järgiks valdkonnas kokku lepitud eetilisi põhimõtteid. Seega täieneb sündmuste kalender pidevalt meie kõigi ühisel jõul,» kinnitab vaimse tervise kuu eestvedaja Ott Oja.

Vaimse tervise kuud korraldab Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsioon VATEK koostöös Sotsiaalministeeriumiga. Tutvu erinevate põnevate sündmustega aadressil www.vaimsetervisekuu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles