Sikkut: perearstide nappus on tõsine mure, kuid seetõttu ei tohi esmatasandi tervishoidu lammutada

PM Tervis
Copy
Riina Sikkut.
Riina Sikkut. Foto: Madis Veltman

Meie tervishoiu tõsiseim mure on tervishoiutöötajate puudus ja eriti võimendatult kehtib see perearstide kohta. Peame leidma leevendusmeetmed ja sõnastama pikema plaani perearstiabi jätkusuutlikkuse tagamiseks, kuid aastatetagused otsused peremeditsiini arendamiseks ja tugeva esmatasandi loomiseks on olnud ainuõiged ja neid ei ole vaja ümber vaadata ka perearstide nappuse olukorras, ütles terviseminister Riina Sikkut täna Eesti Perearstide Seltsi aastakonverentsil peetud kõnes.

«Kui tulevikku vaadata, siis seisavad ees väga rasked ajad just perearstide nappuse tõttu. Ükskõik, millistest muredest me tervisevaldkonnas räägime, kus on midagi muud tegemata või otsustamata, siis ainuke tõsine mure on meil tervishoiutöötajate puudus ja eriti võimendatult kehtib see perearstide kohta,» ütles minister Riina Sikkut. «Loodan heale koostööle, et suudame rasked ajad üle elada ja ka avalikkusele selgitada, et tegemist on ajutise murega ja see ei ole põhjus, miks meil väga hästi üles ehitatud peremeditsiini kuidagi muutma hakata või esmatasandi tervishoidu lammutama hakata või anda seda vastutust kellelegi teisele.»

Ministri sõnul on aastatetagused otsused tugeva esmatasandi tervishoiu loomiseks olnud ainuõiged. «Jah, rasked ajad tulevad, kuid need on ajutised. Perearstide nappusega on võimalik toime tulla, panna paika nii leevendusmeetmeid kui teha pikem plaan jätkusuutlikkuse tagamiseks, kuid otsused peremeditsiini arendamiseks ja tugeva esmatasandi loomiseks on olnud ainuõiged ja neid ei ole vaja ümber vaadata ka perearstide nappuse olukorras,» lisas minister Sikkut.

Minister Riina Sikkut tunnustas Eesti Perearstide Seltsi, kes on olnud erakordselt hea, tugev, mitmekülgne koostööpartner, olgu tegemist kriisi või mõttevahetusega sellest, kuidas tulevikus asju paremini teha. «Eesti Perearstide Seltsis on inimesed, kes suudavad nii kriise lahendada, kui ka julgelt tulevikku vaadata. Loodan, et saame jätkata koostööd ka uue juhatusega järgmistel aastatel.»

Eesti Perearstide Seltsi tava tunnustada parimaid praksiseid on ministri sõnul eeskujuks teistele valdkondadele ja seltsidele. «Vaid perearstid ise teavad kõige paremini, kuidas patsientide, nende väga erinevate tervisemurede ja erineva sotsiaalmajandusliku taustaga toime tulla, nii saate vaid ise kõige paremini sellega toimetulekut ka hinnata. Mul on hea meel, et parimate praksiste tunnustamine jätkub ja et see soov ise kvaliteeti parandada, kvaliteeti hinnata, tööle tagasisidet anda on teil jätkuvalt alles,» ütles minister Riina Sikkut.

Sotsiaalministeeriumi ja Eesti Perearstide Seltsi eestvedamisel koostatakse esmatasandi tervishoiu arengukava, milles lepitakse kokku Eesti esmatasandi tervishoiu arengusuunad ja -vajadused aastani 2035. Arengukava töörühmadesse on kaasatud patsientide, õdede, ämmaemandate, füsioterapeutide, eriarstide ning teiste tervishoiu erialaseltside, kõrgkoolide, apteegisektori, kogukondade ja riigiasutuste esindajad. Arengukava peaks valmis saama juba 2023. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles