GALERII Vaimse tervise kuu sai avapaugu omamoodi festivaliga

Copy

Oktoobrit tähistatakse rahvusvaheliselt VAIMSE TERVISE KUUNA. Selleaastane vaimse tervise kuu keskendub Eestis kogukonna olulisusele lähtudes põhimõttest, et head suhted peres, sõpruskonnas ja laiemalt aitavad hoida meie endi ja ka me lähedaste vaimset tervist.

Kohe vaimse tervise kuu avapäeval, 1.oktoobril, leidsis Aegviidu kogukonnas esimest korda aset vaimse tervise festival «Olemise Võlu». Nagu festivali nimigi viitab, siis toob sündmus esile vaimse tervise kontekstis just hetkesolemise olulisuse. Festivali idee autor ja elluviija psühholoog Kristi Raava sõnas: «Vaimse tervise olulisusest räägitakse Eestis küll aina rohkem, kuid oluline on seejuures, et omandaksime ka endi jaoks ka sobivad vaimset tervist toetavad tehnikad. Üks asi, mida me kõik saame teha, on pakkuda endile hetkes olemist. Hetkes olemine rahustab meie meeli, annab vaimse tasakaalu ja taastab keskendumisvõime ja on seega üks oluline vaimse tervise võti.» Festivalil oli lisaks veel üks oluline suunitlus. Eesti Loodus- ja Loomateraapiakeskuse asutaja ja eestvedajana tõi psühholoog Kristi Raava fookuseks hetkesolemise kogemise just nii looduses kui loomadega.

«Olemise Võlu» toimus Eesti Loodus- ja Loomateraapiakeskuse alal Aegviidus, kus olid kohal Ranna Rantšo loomad, toimusid põnevad töötoad vaimse tervise spetsialistide juhendamisel Kõrvemaa looduses nii lastele, noortele kui täiskasvanutele kui ka töötuba eksootiliste loomadega. Loodusest olemisest ja hetkede jäädvustamisest jagas aga festivalil olijatele tunnustatud loodusfotograaf Remo Savisaar. Kuna 1.oktoober on lisaks vaimse tervise kuu avapäevale ka rahvusvaheline muusikapäev, siis loodi hetkesolemine kõigi osavõtjatega läbi ka ühise vägeva drummishow, mida juhtis Eesti muusik ja tunnustatud jazz-trummar Reigo Ahven. Festivalil olijaid kostitasid aga Aegviidu kogukonnast Ajaleidja Loomemaja kohapealse kohvikuga «Looduse annid» – nii oli see tõesti koostöö kohapealse kogukonna mitme liikme poolt vaimse tervise heaks ja toetuseks.

Eesti Loodus- ja Loomateraapiakeskus MTÜ on asutatud aastal 2019 Aegviidus eesmärgiga edendada loodus- ja loomateraapia valdkondasid Eestis viies läbi kõrge tasemega vastavateemalisi koolitusi ning pakkudes Eesti lastele ja noortele psühholoogilist tuge neile kõige loomulikumas keskkonnas - looduses koos loomadega.

Loomateraapia on loomade teadlik kaasamine ning loodusteraapia looduse teadlik kaasamine vaimse tervise spetsialistide poolt inimese vaimse tervise toetamiseks. Mõlemat suunda toetavad teaduspõhised uuringud ja Eestis toimub vastav väljaõpe spetsialistidele Eesti Loodus- ja Loomateraapiakeskuses.

Oktoobris asetleidvatest vaimse tervise kuu sündmustest lähemalt veebilehelt: www.vaimsetervisekuu.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles