5 toitu, mis aitavad alandada vererõhku

PM Tervis
Copy
Kartulipuder.
Kartulipuder. Foto: Shutterstock

Kõrge vererõhk võib põhjustada veresoontele kahjustusi ja viia lõpuks tõsiste terviseprobleemideni. Osa toite aitab aga kahju südamele ja veresoonkonnale ennetada, vahendab MSN News.

Kaerahelbed

Kaerahelvestel on USAs peal märk «Südame tervise heaks». Kaerahelbeid on kasulik tarbida südameprobleemide ennetamiseks ja ohjes hoidmiseks, sest need on kiudaineterikkad, madala rasva- ning soolasisaldusega.

Ligi 40 aastat uurimusi on andnud kinnitust, et kiudaineterikkad toidud aitavad alandada vererõhku.

Banaanid

Banaanid sisaldavad tervisele olulisi ühendeid, nagu C- ja B6-vitamiinid. Nendest saab organism samuti kätte vajalikud süsivesikud, valgud, kiudained ja magneesiumi. Banaanide kuldstandard on aga nende kõrge kaaliumisisaldus, mis aitab alandada vererõhku, neutraliseerides soola negatiivseid mõjusid. Sool hoiab kinni vett, mis on problemaatiline, kui neerud ei saa selle liigsast hulgast lahti. Mida rohkem üleliigset vedelikku on kehas, seda kõrgem on vererõhk.

Kartulid

Kui eksootilised banaanid pole päris sinu maitse järgi, on toekad kaaliumiallikad veel kodumaiselt omased kartulid. Ühes kartulis on umbes 900 mg kaaliumi, mis on juba neljandik päevasest soovitatavast normist. Ära oma kartuliroogi lihtsalt ohtra soolaga maitsesta.

Tume šokolaad

Tumedal šokolaadil on tervisele pakkuda palju kasulikku. 70–85-protsendise kakaosisaldusega tahvel sisaldab kiudaineid, rauda, magneesiumit, vaske, mangaani, samuti palju kaaliumi, tsinki ja seleeni. Uurimustes on ilmnenud, et tumeda šokolaadi tarbimine aitab kaasa vereringetalitlusele ja võib aidata alandada vererõhku ning südamehaiguste riski. Tuleb aga meeles pidada, et ka sajagrammine tume šokolaad sisaldab omajagu kaloreid, suhkrut (25 grammi) ja rasva (40 grammi).

Marjad

Mustikad, maasikad, vaarikad, mustsõstrad ja teised marjad on head antioksüdantide allikad, samuti leidub seal palju kiudaineid ja vitamiine.

Nii et keeda endale homme hommikul kaerahelbeputru ja puista sinna peale marju, banaanitükke ja riivi veidi tumedat šokolaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles