KARDAD SÜSTE? Teadlased on selleks välja töötanud alternatiivravimi

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Süstlahirm on levinud nii laste kui ka täiskasvanute seas.
Süstlahirm on levinud nii laste kui ka täiskasvanute seas. Foto: Shutterstock

Nõelad ei meeldi kellelegi, kuid endiselt on tervishoius ravimid, mida saab manustada ainult süstimise teel. See võib aga muutuda tänu teadlaste poolt leiutatud suhu torgatava iminapaga. 

Probleem süstiga manustatavate ravimitega seisneb selles, et need koosnevad suhteliselt suurtest molekulidest. Ravimit suu kaudu võttes lagundab neid seedesüsteem, kuid kui need on liiga suured, tekib molekulidel raskusi sooleseinu läbides vereringesse siseneda. 

Samuti on need liiga suured, et läbida põse limaskesta ja keele alakülge. Just siin tuleb appi kaheksajalga meenutav iminapp

Šveitsi Föderaalse Tehnoloogiainstituudi teadlaste poolt loodud kümne millimeetri laiune ja kuue millimeetri paksune tassikujuline alternatiiv on kaetud ravimiga, mis kinnitatakse põse limaskesta lihtsalt kahe sõrmega vajutades. Selle sees tekkiv vaakum venitab põse limaskesta, muutes selle palju läbilaskvamaks. 

Läbilaskvuse suurendamiseks lisatakse ravimile looduslikust allikast pärit ainet, mis lõdvestab membraani rakkude võrku. Selle tulemusena jõuab ravim vereringesse põse limaskesta kaudu vaid mõne minuti jooksul. 

Koerte peal läbi viidud katsed, mis neid ei kahjustanud, näitavad, et sellise süteemiga ravim jõuab vereringesse edukalt. Ravimit on katsetatud ka 40 inimesega, kellest enamus eelistaksid sellist manustamisviisi süstide saamise asemel. Ravim püsis vabatahtlike põse limaskestadel kuni pool tundi ebamugavusi põhjustamata. 

«Loeme katse edukaks ja järgmine samm on juba iminapa tootmine vastavalt kehtivatele farmaatsiaregulatsioonidele,» kommenteerib uuringu autor Nevena Paunović. 

Hetkel turustatakse seda ravimit kõrvaltoote Transire Bio kaudu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles