Halb hingeõhk võib anda märku tõsisest probleemist

PM Tervis
Copy
Kuidas vabaneda halvast hingeõhust?
Kuidas vabaneda halvast hingeõhust? Foto: Shutterstock

Hommikul ärgates või pärast tugeva maitsega toitude söömist tekkinud halb hingeõhk on normaalne, kuid kui ebameeldiv lõhn püsib, võib tegemist olla tõsisema probleemiga.

Halb hingeõhk võib tekkida hingamisteede infektsioonide tõttu – ummistunud nina või paistes kurk annavad märku limaskestal vohavatest bakteritest, mis põhjustavad sageli halba hingeõhku. Sel juhul on probleem ajutine ning muretsemiseks põhjust pole.

Krooniline halb hingeõhk võib olla ka üks diabeedi sümptom, sest diabeedist tingitud insuliini sisalduse kõikumise tagajärjel toodab organism sageli liigses koguses ketoone. Kui kehas pole piisavalt insuliini, ei jõua glükoos verest rakkudesse ning tekivad ketoonid, mis põhjustavad halba hingeõhku. Selle vältimiseks soovitatakse juua piisavas koguses vett kogu päeva jooksul, et organism suudaks ketoonidest vabaneda.

Ebatervislik toitumine ja ülekaal põhjustavad samuti halba hingeõhku. Kui inimesed tarbivad liigses koguses piimatooteid ja valku, jõuab organismi liiga palju aminohappeid, mis soodustavad bakterite vohamist limaskestadel.

Limaskesta kuivus, mis tekib sageli suitsetamise, alkoholi tarbimise või norskamise tagajärjel, soodustab samuti bakterite teket limaskestal. Selle vältimiseks tuleks alkoholiga koos tarbida piisavalt vedelikku, vältida suitsetamist ning norskamise vähendamiseks hoida normaalkaalu ning toituda tervislikult.

Kui halb hingeõhk meenutab riknenud toidu või kala lõhna, võib see olla märk neerupuudulikkusest, mille korral ei saa neerud hakkama kehast mürkainete väljutamisega ning tekib tugev ebameeldiv hingeõhk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles