Laskesuusataja Regina Oja Ermits avaldab, milline üllatav tervise osa võib spordisooritust mõjutada

PM Tervis
Copy
Eesti laskesuusataja Regina Oja Ermits.
Eesti laskesuusataja Regina Oja Ermits. Foto: Erakogu

Tegeledes aktiivselt mõne spordialaga, on toitumise järgimine ja spordiarsti konsultatsioonid tavapärane rutiin, kuid sama oluline on ka suutervis. City Clinicsi hambaarst dr Eve Voog nentis, et suutervisega seotud probleemid võivad tabada sportlast ootamatult kõige ebasobivamal hetkel ja seeläbi mõjutada tema sooritust.

«Sattusin hiljuti lugema 2012. aasta Londoni olümpiamängude ajal tehtud kokkuvõtet, kus oli öeldud, et 30 protsenti sportlaste kõikidest toonastest arstide poole pöördumistest olid seotud hammaste probleemidega,» tõdes City Clinics Tallinna hambaarst dr Eve Voog. Tema sõnul on see hea näide, et olgugi et tippsportlased näevad meeletult vaeva vormi ajastamisega tippvõistlusteks, võib suutervise tähelepanuta jätmine mõju avaldada väga valedel hetkedel. «Spordiga aktiivselt tegelevad inimesed, eriti just võistlussportlased, peaksid pöörama rohkem tähelepanu ka oma suuõõne tervislikule seisundile, kuna suuõõne muutused mõjutavad negatiivselt sportlase tervist, heaolu ja füüsilist sooritusvõimet,» ütles hambaarst.

City Clinics Tallinna hambaarst dr Eve Voog.
City Clinics Tallinna hambaarst dr Eve Voog. Foto: Erakogu

Temaga nõustub Eesti laskesuusataja Regina Oja Ermits, kes tõi välja, et võistlusteks valmistudes viiakse keha füüsilise pingutuse maksimaalse piirini ning see võib tekitada olukorra, kus ressursse igale poole ei jagu. «Tihti imestatakse, kui sportlased võistlustel haigestuvad. See on seotud just nimelt sellega, et organismis on olnud väike haigusetekitaja, mis tavaolukorras ei pruugi avaldudagi, ent suure kehalise pingutuse tõttu on organismi vastupanuvõime vähenenud ja peidus olnud tervisehädad avalduvad. Väga sageli on need just seotud hammaste tervisega, sest hammaste kontrolliks pole treeningute käigus aega jäänud,» ütles Oja Ermits.

Hambavalu võib laskesuusataja sõnul vägagi palju mõjutada treeninguid. «Lisaks sellele, et valu iseenesest on ebameeldiv, kõrgendab valuaisting südamelöökide sagedust. See aga mõjutab juba oluliselt treeningut ja nõuab treeningplaani ülevaatamist, et organismile ei tekiks ülekoormust,» ütles sportlane.

Spordijoogid ja -suplemendid suurendavad hambaaukude tekkimise ohtu

Ülevaated tippsportlaste hammaste tervisest näitavad, et just neil on suur risk hambaprobleemide tekkeks ning see on suuresti seotud spordijookide, süsivesikute geelide või spordibatoonide ja -kommide tarbimisega.

Miks on spordisuplemendid hammastele ohtlikud? «Hamba välispind ehk hambaemail koosneb mineraalidest, sealhulgas kaltsiumist ja fosfaadist. Hambaemail on vastuvõtlik hapetele, mis nõrgestavad seda ja võivad põhjustada hammaste lagunemist ja erosiooni. Kuna kaubanduses müüdavate spordijookide pH on alla viie, on need happelise koostisega ja võivad hammastele muret tekitada. Spordijoogid on enamasti ka magusad, seega võivad süsivesikud eesotsas suhkruga hammaste lagunemise ohtu veelgi suurendada,» selgitas dr Voog. Ta toonitas, et laste piimahambad on magusatele (spordi-)jookidele eriti tundlikud. Hambaarst nentis, et lapsed ja madalama intensiivsusega treenijad võiksid spordijookide asemel eelistada kraanivett ning spordibatoonide ja -geelide asemel süüa süsivesikuterikkaid puuvilju, näiteks banaani.

Hammaste kaitsmisel mängib dr Voogi sõnul suurt rolli sülg. «Sülg puhastab hamba pinda ja neutraliseerib suus happed. Sportlaste puhul on aga veepuudus üsna tavaline probleem. See põhjustab suu kuivaksmuutumist, vähendades süljevoolu,» kirjeldas hambaarst, miks sportlased peavad jälgima, et nad jooksid iga päev piisavalt vett. Lisaks soovitas ta pärast spordijookide joomist närida ksülitooliga närimiskummi: «Ksülitool on küll suhkur, ent see takistab mikroobidel paljuneda ja ei tekita hambaemaili nõrgestavat hapet.»

Hambaarsti 10 nõuannet (harrastus-)sportlastele:

  • Päevane toidukordade arv võiks olla viis – kolm korralikku söögikorda, lisaks kaks ampsu. Pea meeles, et ka trenniaegsed joogid ja ampsud loetakse toidukordadeks!
  • Kasuta spordijookide ja karastusjookide joomiseks joogikõrt – nii vähendad suhkruse joogi kokkupuudet hammastega.
  • Süsivesikuterikaste spordigeelide ja/või kommide kasutamisel joo suhkrusisalduse lahjendamiseks spordijookide asemel vett.
  • Lapsed ja madalama intensiivsusega treenijad võiksid spordijookide asemel eelistada kraanivett.
  • Tarbi piisavas koguses vett, et aktiveerida sülje tootmist.
  • Ära pese hambaid kohe pärast spordijookide või karastusjookide tarbimist. Oota vähemalt 60 minutit, et happe tõttu nõrgenenud hambapind saaks taastuda.
  • Väldi happeliste toitude ja jookide tarbimist vahetult enne magamaminekut, sest öisel ajal on hambaid kaitseva sülje tootmine väiksem.
  • Kasuta pärast spordisuplementide tarbimist ksülitooliga pastille või närimiskommi.
  • Kasuta floori sisaldavat hambapastat, see aitab hambaemailil taastuda.
  • Külasta regulaarselt hambaarsti, et ennetada hambaprobleemide tekkimist ja krooniliste probleemide ägenemist ebasobival ajal.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles