Emakakaelavähi sõeluuringu kodutesti saab nüüd ka apteegist

PM Tervis
Copy
Emakakaelavähk on haigus, mida on võimalik ennetada õigeaegse HPV-vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil.
Emakakaelavähk on haigus, mida on võimalik ennetada õigeaegse HPV-vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil. Foto: Shutterstock

​Alates oktoobrist saavad sel aastal emakakaelavähi sõeluuringule oodatud naised, kes pole veel uuringul osalenud, küsida endale kodutesti apteegist. Tasuta kodutestimise komplekti on võimalik saada Valga, Viljandi, Võru, Põlva ja Ida-Viru maakonna apteekidest. Ka testi analüüs ja vajalikud lisauuringud on kõikidele naistele tasuta, sõltumata ravikindlustuse olemasolust.

Tervise Arengu Instituut ja Tervisekassa kutsuvad emakakaelavähi sõeluuringule ravikindlustatud ja ravikindlustamata naisi vanuses 30-65 eluaastat iga viie aasta järel. Sel aastal on emakakaelavähi sõeluuringul oodatud osalema naised sünniaastaga 1958, 1963, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993.

Emakakaelavähi sõeluuringu sihtrühma kuuluvad naised, kes ei ole veel sõeluuringus osalenud, saavad võimaluse valida, kas teha sõeluuring kliinikus või kodus. Kodutestimise komplekti saab tellida tellimiskeskkonnast aadressilt hpv.synlab.ee. Samuti on võimalik kodutest saada 90 apteegist mitmes Eesti maakonnas, kaasatud on Apotheka, Benu, Euroapteek ja Südameapteek apteegid. Kodutestimise projekt on osaks riiklikust sõeluuringust, mida korraldavad Tervise Arengu Instituut (TAI) ja Tervisekassa. Kodus võetud proove saab laborisse saata kuni käesoleva aasta lõpuni.

Kodutest on lihtne, mugav ja valutu ning hoiab kokku aja, mis kulub kliinikusse minemiseks. Kodutestiga on kaasas detailne proovivõtujuhend, mida järgides on ise proovi võtmine lihtne. Kodus ise võetud ja tervishoiutöötaja poolt võetud proovid on HPV määramiseks sama usaldusväärsed.

Eesti naised on kodus testimise hästi vastu võtnud, seda on näidanud alates 2020. aastast Tervise Arengu Instituudi ja Tervisekassa koostöös läbi viidud projektid. Kodutest on sobiv uuringu tegemise viis paljudele ja see on toonud rohkem naisi sõeluuringule. Eelmisel aastal osales veebist tellitud ning apteegist saadud kodutesti abil emakakaelavähi sõeluuringus üle 5300 naise, kellest apteegist said kodutesti ligi 600 Ida-Virumaa naist. Kuna Ida-Virumaa apteekides kodutestide pakkumise projekt oli väga edukas, siis sel aastal laieneb võimalus juba rohkematesse maakondadesse. Apteekide eeliseks on kindlasti teenuse hea kättesaadavus ja võimalus vahetult nõu saada.

Emakakaelavähki saab tõhusalt ennetada õigeaegse HPV vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil. Haiguse peamine riskitegur on püsiv nakkus inimese kõrge riski papilloomiviiruse ehk hrHPV-ga. Osalemine sõeluuringus on oluline, kuna nakatumine HPV-ga ei anna üldjuhul sümptomeid ega kutsu esile muutusi enesetundes. Pikalt organismi jääv viirus võib aga põhjustada rakumuutusi emakakaelal, millest vajaliku tähelepanu puudumise korral võib aja jooksul välja kujuneda emakakaelavähk. Eestis haigestub igal aastal emakakaelavähki umbes 150 naist ja selle tõttu sureb umbes 60 naist aastas. Suur osa emakakaelavähi juhtudest diagnoositakse naistel, kes ei ole osalenud sõeluuringus või ei ole käinud kontrollis piisava regulaarsusega. Seega on väga oluline vähieelsete muutuste varajane avastamine ja nende õigeaegne ravi, sest nii on võimalik ära hoida vähi teke.

Lisainfo kodutestimise kohta ja projektis osalevate apteekide nimekiri on leitav TAI kodulehel. Rohkem infot emakakaelavähi sõeluuringu kohta leiab sõeluuringute kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles