Teadlased avastasid, mis muudab kolesterooli eriti ohtlikuks

PM Tervis
Copy
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada.
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada. Foto: Shutterstock

Rasvumine on rahvatervise probleemiks kogu maailmas. See on südame-veresoonkonnahaiguste, diabeedi ja teatud vähivormide peamine riskitegur. Uues uuringus ilmnes, et rasvunute kolesterool toimib põletiku tõttu ebanormaalselt, vahendab Medical Xpress.

«Meie tulemused näitasid, et rasvumise puhul soodustab haigusi mitte LDL-i kogus, vaid kvaliteet: rasvumisega seotud põletiku tõttu muutub «halb kolesterool» hullemaks. Selle tulemusena muutub kolesterooli kohaletoimetamine ebanormaalseks, nii et rohkem kolesterooli hoitakse arterite seinas ja nii moodustuvad lõpuks verevoolu ummistavad naastud,» selgitas uuringu autor dr Shobini Jayaraman.

Rasvunud patsientidel muutusid LDL-osakesed düsfunktsionaalseks ja olid vähem tõhusad kolesterooli LDL-retseptoritesse viimisel. Need kippusid hoopis kleepuma arteriseinte külge. «See ebanormaalne käitumine tulenes rasvumisega seotud põletikust põhjustatud muutustest LDL-i biokeemilises koostises. Need kahjulikud muutused suurendasid rasvunud patsientide südame-veresoonkonnahaiguste riski,» lisas Jayaraman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles