Sotsiaalministeerium kaasajastab abivahendite loetelu (1)

PM Tervis
Copy
Abivahendid koolilapsele
Abivahendid koolilapsele Foto: Invaru

Sotisaalkaitseministri määrusega uuendatakse abivahendite loetelu tingimusi, piirhindu, piirlimiite, laiendatakse abivahendi tõendi väljakirjutamise õigusi ja abivahendi vajaduse tuvastajate ringi. Määruse muudatused jõustuvad alates 1. novembrist. Muudatuste eesmärk on tagada paremad võimalused abivahendite soetamisel või üürimisel.

Peamised muudatused on järgmised:

  • Abivahendite loetellu lisati juukseproteesid inimestele, kel on juuste täieliku puudumise seisund (alopeetsia). Nüüdsest võimaldatakse riikliku soodustusega juukseproteese abivajajatele, ilma et nad peaks ära ootama puude raskusastme tuvastamist või töövõime hindamist.
  • Tõstetakse hügieeniga seotud abivahendite, sealhulgas mähkmete piirhindu. Abivahendite loetelus on abivahendeid, mille piirhindu tõsteti viimati 2016. aastal. See võimaldab abivajajail soetada senisest soodsamalt vältimatult vajalikke abivahendeid.
  • Laste poolt enim kasutatud abivahenditel nagu seisuraamid- ja toed, eriistmed ja toaraamid tõstetakse piirlimiiti seniselt ühelt tükilt kahele. Sellega vähendatakse korduvate eritaotluste esitamise vajadust. Muudatusega saab soetada mitu samasugust abivahendit, mida laps saab kasutada paralleelselt kodus ja lasteaias või koolis.
  • Õed saavad edaspidi kirjutada abivahendi tõendit välja lingtõstukitele ja voodilaudadele. See võimaldab õdedel tegeleda ühe voodikeskse inimese abivahendi vajaduse tuvastamisega täies ulatuses.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul lähtuti loetelu kaasaegsemaks muutmisel põhimõttest, et tagatud oleks kõige kriitilisemate abivahendite kättesaadavus. «Uuendatud määrusega muudetakse abivahendite maksumust taskukohasemaks, et inimesed poleks sunnitud valima ühe või teise eluks vajaliku vahel. See võimaldab vaatamata abivajadusele inimesel võimalikult täisväärtuslikult elada,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles