Miks võtab antidepressantide toime nädalaid aega?

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
SSRI (selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitorid) ravimid, mida kasutatakse antidepressantidena suurte depressiivsete häirete, ärevushäirete ja muude psühholoogiliste seisundite (nt paanikahood) korral.
SSRI (selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitorid) ravimid, mida kasutatakse antidepressantidena suurte depressiivsete häirete, ärevushäirete ja muude psühholoogiliste seisundite (nt paanikahood) korral. Foto: Shutterstock

Juba aastaid on arstid ja teadlased olnud segaduses asjaolu üle, et antidepressandid võtavad aega mitu nädalat, enne kui avaldavad vaimsele tervisele minegid paranemismärke. Siiski on nüüd kliinikute ja teadlaste koostöös valminud uuring paljastamaks, miks see nii on. Need leiud mitte ainult ei paku potentsiaalset selgitust antidepressantide hilinenud toimele, vaid annavad ka väärtuslikke teadmisi nende toimemehhanismide kohta. 

Uuring, mille tulemused esitleti 9. oktoobril Barcelonas toimunud ECNP konverentsil (European College of Neuropsychopharmacology ehk Euroopa neuropsühhofarmakoloogia kolledž) viitab sellele, et selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitorid (SSRId) avaldavad vaimsele tervisele mõju alles mõne nädala möödudes tänu füüsilistele muutustele ajus. Kliinikute ja teadlaste rühma poolt läbi viidud uuring pakub tõendusmaterjali selle kohta, et SRRIde kasutamine esimestel nädalatel suurendab aju plastilisust ja sünaptilist tihedust. Need leiud annavad aimu ka mehhanismist, kuidas antidepressandid toimivad. 

Uuring hõlmas juhuslikult valitud, pimedat ja platseebokontrolliga katset, milles osales 17 tervet vabatahtlikku. Pooltele osalejatele anti iga päev 20 mg annuses SSRIst estsitalopraami, teine pool sai aga platseebot. Kolme kuni viie nädala möödudes tehti neile ajuskaneerimine positronemissioontomograafia (PET) abil, et mõõta sünaptilise vesiikuli glükoproteiini 2Ad, mis näitab sünapside olemasolu ajus. Tulemused näitasid aja jooksul olulisi erinevusi sünaptilises tiheduses SSRI ja platseeborühma vahel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles