Avastati, mis aitab vältida Alzheimerit

PM Tervis
Copy
Alzheimeri tõbi on levinuim dementsuse vorm.
Alzheimeri tõbi on levinuim dementsuse vorm. Foto: Steven HWG / Unsplash

Treenimine ja tervislik eluviis aitavad hoida veresooni paindlikuna, võimaldades neil säilitada võimet kehas verd ringi pumbata. See on esmatähtis ka aju jaoks. Uus uuring näitab, et terve süda võib aidata Alzheimerit ära hoida.

Teadlaste sõnum on, et tuleb säilitada tervislik toitumine, kehaline aktiivsus ja vältida alkoholi. Neid soovitusi hakati veendunult jagama ammu.

Nüüd on veel üks põhjus soovitusest kinni pidada. Ajakirjas Nature Neuroscience avaldatud Kopenhaageni ülikooli uuring näitab, et tervislik eluviis, mis säilitab veresoonte kokkutõmbumis- ja laienemisvõime, suurendab tserebrospinaalvedeliku (pea- ja seljaajuvedeliku) voolu ajus. See võib potentsiaalselt aidata vältida ajuhaigusi, nagu Alzheimeri tõbi.

«Kui teete näiteks trenni ja järgite tervislikku toitumist, säilitavad veresooned oma paindlikkuse. See tähendab, et need võivad kergesti kokku tõmbuda ja laieneda – mida kutsume veresoonte dünaamikaks. Ja siin läheb asi põnevaks, sest paljud neurodegeneratiivsed haigused saavad alguse vaskulaarse dünaamika funktsiooni vähenemisega,» ütleb Kopenhaageni ülikooli teates neuromeditsiini keskuse doktorant Stephanie Holstein-Rønsbo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles