Need on pähkliallergia sümptomid

PM Tervis
Copy
Pähklid on toitainete- ja energiarikkad, aga paksuks ei tee.
Pähklid on toitainete- ja energiarikkad, aga paksuks ei tee. Foto: Pexels

Ida-Tallinna keskhaigla allergoloogia-immunoloogia keskuse lasteallergoloog Jelena Roomet kirjutab Eesti allergialiidu leheküljel pähkliallergiast. 

Pähkliallergia on laialt levinud toiduallergia ja esineb umbes kahel protsendil inimestel maailmas. Pähkliallergiaga on seotud umbes pool anafülaksiajuhtumitest ja umbes 90 protsenti toiduallergiast tingitud surmajuhtudest. Hoolimata sellest, et Eestis on pähkliallergiat võrreldes muu maailmaga vähem, on pähklid ka meil üks peamisi raskete süsteemsete allergiliste reaktsioonide põhjustaja.

Põhilised puupähklid, mis tavaliselt võivad põhjustada allergilist reaktsiooni, on sarapuupähklid, India pähklid, Kreeka pähklid, pistaatsia- ja pekaanipähklid. Maapähklid on tegelikult kaunviljad, kuid rääkides pähkliallergiast peame tavaliselt silmas ka maapähkliallergiat.

Pähkliallergia kaob harva vanusega: uuringute andmetel ainult 10–20 protsenti lastest kasvab sellest välja.

Isegi väga väikese koguse pähklite söömine (näiteks varjatud kujul toidu sees) võib põhjustada tõsiseid, ootamatuid ja eluohtlikke allergilisi reaktsioone. Tavaliselt on tegemist kiiret tüüpi (IgE-antikehade vahendatud) allergilise reaktsiooniga ja sümptomid tekivad kiiresti, minutite jooksul.

Millised on sümptomid?

Allergilised reaktsioonid pähklite suhtes võivad pähkliallergiaga inimestel olla väga erinevad ja isegi sama inimene võib eri aegadel reageerida erinevalt.

Pähkliallergia sümptomid on sarnased vaevustega, mis on teiste toiduallergiate puhul. Üldjuhul tekib reaktsioon nahal või limaskestadel, näiteks huulte ja suulimaskesta paistetus ning sügelemine ja/või nõgeslööve nahal.

Raske allergilise reaktsiooni korral võivad ilmneda ka hingamis-, südame-, seedekulgla- ja/või närvisüsteemiprobleemid, näiteks häälekähedus, kuiv köha, vilistav hingamine, oksendamine, kõhulahtisus, teadvusehäired ja kahvatus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles