See aine on vähki põhjustav ja kahjustab tervist ka siis, kui me seda ise ei tunne

PM Tervis
Copy
Alkoholi tarbimne soodustab vähi teket.
Alkoholi tarbimne soodustab vähi teket. Foto: Shutterstock

Tervise Arengu Instituut tuletab meelde, et ajal, mil alkoholitarvitamine on suurenenud ja lisaks käib suur Oktoberfesti reklaamimine, on igal ahvatlusel oma hind ning oluline on tõsta inimeste teadlikkust teemal, mille üle sageli ei mõelda. Vähk on üks kahest suurimast surma põhjusest Eestis.

Pärilikkusega on seotud vaid 5–10 protsenti vähkidest. Suurem osa vähki haigestumise põhjustest tulenevad keskkonnast ja elustiilist - umbes 40 protsenti vähkidest on ennetatavad tervist toetava elustiiliga.

Vähk ja alkohol: 

  • Alkohol on kantserogeen, mis suurendab vähemalt seitsme eri vähi riski: suuõõne-, neelu-, kõri-, söögitoru-, maksa-, soole- ja naiste rinnavähk.
  • Teadlased on veenvalt tõestanud, et teatud tüüpi vähkide puhul suurendab haigestumise riski isegi mõõdukas alkoholitarvitamine.
  • Süstemaatiliselt hinnatud tõendid näitavad, et tervisele ohutut alkoholitarvitamise taset ei ole olemas.
  • Mida hiljem alustatakse alkoholi tarvitamist ja mida vähem alkoholi elu jooksul tarvitada, seda väiksem on risk (tõenäosus) haigestuda alkoholist põhjustatud vähki. Ka väikeste muudatuste tegemine alkoholitarvitamises võib aidata riski vähendada.
  • Alkoholitarvitamise vähendamine on lisaks suitsetamisest loobumisele üks enim inimese enda kontrolli all olevaid viise, kuidas vähki haigestumise riski vähendada. Haigestumise tõenäosust aitab vähendada ka normaalkaalus püsimine, mida mõjutavad tasakaalustatud toitumine ja piisav füüsiline aktiivsus.

Videos räägib Tervise Arengu Instituudi teadur Keiu Paapsi alkoholi ja vähiriski seoseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles