Populaarne kaalu langetav ravim võib põhjustada maohalvatuse ja veel mitu probleemi

PM Tervis
Copy
Kõhuvalul võib olla palju erinevaid põhjusi. Pilt on illusratiivne.
Kõhuvalul võib olla palju erinevaid põhjusi. Pilt on illusratiivne. Foto: Shutterstock

Viimase aasta jooksul on ilmunud palju uudiseid ravimite nagu Ozempic ja Wegovy (toimeaine semaglutiid) kehakaalu alandava mõju kohta. Uuringud on näidanud, et kõnealune ravimite klass, mida nimetatakse GLP-1 agonistideks, on kehakaalu langetamisel tõhus. Briti Columbia ülikooli uuringud pakuvad aga uusi tõendeid, mis seovad GLP-1 agonistide kasutamist maohalvatuse, pankreatiidi ja sooleummistuse suurenenud riskiga, vahendab Medical News Today.

GLP-1 agonistide tavapärasemad võimalikud kõrvaltoimed on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja peavalu.

GLP-1 agonistide mõjul tühjeneb magu aeglasemalt. Juba varasemad uuringud seostavad GLP-1 agoniste võimaliku maohalvatuse riskiga. Maohalvatuse korral on mõjutatud maolihased ja magu ei tühjene korralikult.

Briti Columbia ülikooli uus teadustöö pakub nüüd rohkem tõendeid, et GLP-1 agonistide kasutamine on seotud tõsiste seedetrakti probleemide, sealhulgas maohalvatuse, pankreatiidi ja soole obstruktsiooni suurenenud riskiga. Uuring avaldati ajakirjas JAMA.

Briti Columbia ülikooli neljanda kursuse arstiteaduskonna üliõpilased ja uuringu peamine autor Mohit Sodhi otsustasid lähemalt uurida GLP-1 agonistide mõju seedetrakti süsteemile pärast seda, kui kiirabiga saabus inimene, keda oli tabanud seletamatu iiveldus ja oksendamine.

«Märkimisväärne on see, et ta alustas hiljuti Ozempiciga kaalu langetamiseks,» selgitas Sodhi ajakirjale Medical News Today. «Olin näinud mitmeid anekdootlikke aruandeid, juhtumiaruandeid ja kirjandust, mis kirjeldasid sarnaseid sümptomeid nagu see konkreetne patsient koges. Lisaks on miljonid üle maailma hakanud neid ravimeid kasutama, et aidata kaasa kehakaalu langetamise eesmärkidele.»

See ei ole esimene uuring, mis uurib seost GLP-1 agonistide kasutamise ja võimalike seedetrakti probleemide vahel.

2022. aasta jaanuaris avaldatud uuring seostas GLP-1 agonistide kasutamisega mitmeid seedetrakti probleeme, sealhulgas kõhuvalu, seedehäireid, kõhupuhitust ja reflukshaigust.

2022. aasta detsembris avaldatud uuringud teatasid ka, et GLP-1 agonistide kasutamine oli märkimisväärselt seotud seedetrakti kõrvaltoimetega.

Kuidas GLP-1 ravimid aitavad kaalu langetada?

Glükagoonilaadsed peptiid-1 retseptori agonistid (GLP-1 agonistid) on ravimid, mida kasutatakse II tüüpi diabeedi raviks.

GLP-1 on hormoon, mida leidub looduslikult peensooles. Need ravimid jäljendavad kõnealust hormooni, käivitades selle toime. Selle mehhanismi tõttu võivad GLP-1 agonistid:

  • «käskida» kõhunäärmel insuliini vabastada
  • blokeerida glükagooni eritumise – hormooni, mida kasutatakse veresuhkru taseme tõstmiseks
  • aeglustada seedimist, nii et toit püsib maos kauem, tekitades kauemaks täiskõhutunde.

GLP-1 agonistide tüübid on järgmised: semaglutiid; liraglutiid; eksenatiid; dulaglutiid; tirzepatiid.

Enamik GLP-1 agoniste on süstitavad ravimid. USA toidu- ja ravimiamet on kaalulangusravimina heaks kiitnud ainult Wegovy ja Saxenda. Üha enam inimesi, kellel ei ole diabeeti, kasutavad aga kaalu langetamiseks GLP-1 agoniste.

Kui palju inimene kaalust alla võtab, sõltub inimese tervisest ja sellest, milliseid elustiilimuudatusi ta teeb, näiteks trennist ja tervislikust toitumisest.

Uue uuringu jaoks uurisid Sodhi ja tema meeskond USA-s ligikaudu 16 miljoni inimese tervisekindlustusnõuete andmeid, et otsida aastatel 2006–2020 kas semaglutiidi või liraglutiidi retsepte.

Uuring hõlmas andmeid hiljuti rasvunud inimeste kohta ja välja jäeti need, kellel oli diabeet või kellele oli välja kirjutatud mõni muu diabeedivastane ravim.

Teadurid analüüsisid andmeid, et näha, kui paljudel inimestel tekkis üks neljast seedetrakti probleemist – pankreatiit, soolesulgus, gastroparees (maohalvatus) või sapiteede haigus. Neid leide võrreldi seejärel inimestega, kes võtsid kaalu langetamiseks bupropiooni ja naltreksooni kombinatsiooni.

Teadlased leidsid, et osalejatel, kes võtsid GLP-1 agoniste, oli veidi üle üheksa korra suurem risk haigestuda pankreatiiti, 4,22 korda suurem risk soolesulguse tekkeks ja 3,67 korda suurem risk maohalvatuse tekkeks, võrreldes inimestega, kes võtsid bupropioon-naltreksooni.

«Me ei ole täiesti üllatunud. Kirjanduses on olnud palju teateid ja juhtumeid nende kõrvalnähtude kohta patsientidel, kes kasutasid neid ravimeid kehakaalu langetamiseks. Kuid ükski epidemioloogiline uuring seda riski ei uurinud, »ütles Sodhi.

«Oleme patsiendi teadliku nõusoleku tugevad pooldajad. Usume, et patsientide jaoks on ülioluline, et neil oleks täielik arusaam võimalikest kõrvalnähtudest, mis on seotud mistahes meditsiinilise raviga, mida nad otsustavad kasutada. Samuti loodame, et meie uuring aitab tervishoiuteenuse osutajaid teavitada ja neid riske teadvustada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles