Mida süüa ja mida vältida, kui kurguvalu vaevab

PM Tervis
Copy
Kindlasti ei tasuks söömisest-joomisest kurguvalu tõttu päris loobuda.
Kindlasti ei tasuks söömisest-joomisest kurguvalu tõttu päris loobuda. Foto: Shutterstock

Kindlasti ei tasuks söömisest-joomisest kurguvalu tõttu päris loobuda, sest keha vajab paranemiseks energiat ja vedelikku, kirjutab Medical News Today. Sobivad toidud ja joogid võivad valu leevendada ja paranemise protsessi kiirendada.

Kõige parem on kurguvalu korral süüa pehmeid või rahustavaid toite-jooke, näiteks:

  • Külmutatud toidud: Sobib näiteks puuviljadest valmistatud sorbett. Ka lihtsalt jääkuubikud aitavad põletikulist kurku rahustada.
  • Granaatõunamahl: Uuringud on näidanud, et see mahl tõrjub nakkushaigusi ja vähendab põletikku.
  • Banaanid: Pehme ja tervislik puuvili, mida ei ole valus neelata.
  • Kanasupp: Uuringus on toodud välja, et kanasupil võib olla põletikuvastane toime, see võib aidata hoida hingamisteed avatuna ning leevendada ka kurguvalu sümptomeid.
  • Salvei: Seda taime on kasutatud ravimiseks sajandeid ja sellest võib olla abi ka kurguvalu puhul.
  • Kurkum: Seda kasutatakse tee- või piimapõhistes segudes. Sel vürtsil on täheldatud tervendavat, antiseptilist ja põletikuvastast mõju.
  • Mesi: Maitsev ja rahustav. Teadlased on leidnud, et see looduslik magustaja võitleb efektiivselt nakkushaiguste vastu ja aitab parandada haavu.
  • Ingver: Seda mitmekülgset vürtsi võib kasutada eri moel, näiteks tees või pulbrites. Lisaks aitab see ära hoida iiveldust ja palju teisi tervisehädasid. Uuringud on näidanud, et ingveril on põletikuvastane mõju, mis võib aidata vähendada turset ja valu.
  • Tee: Erisuguse tee joomine muudab kurgu olukorra paremaks.
  • Smuutid ja jogurt: Pehmed toidud, mida saab süüa kõrre abil, annavad haigele vajalikke toitaineid, rahustades samal ajal kurku.
  • Hästi küpsetatud köögiviljad: Porgandid, kapsas, kartulid ja teisedki köögiviljad võivad olla kurguvalu korral sobiv toit, kui need on piisavalt pehmeks keedetud.
  • Munapuder: Munad on hea valguallikas. Purustatuna ei ole neid ka käheda kurguga ebamugav süüa.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles