Tänasest saavad riskirühmad gripi vastu tasuta vaktsineerida

PM Tervis
Copy
Gripp on selleks aastaks taandumas.
Gripp on selleks aastaks taandumas. Foto: Shutterstock

Alates tänasest saavad riskirühmad broneerida aja tasuta vaktsineerimiseks oma perearstikeskuses, paljudes apteekides ja raviasutuste vaktsineerimiskabinettides Eestis, teatab tervisekassa.

Viiruste kõrghooajal haigestub grippi kümneid tuhandeid Eesti inimesi, kõige rohkem vajavad gripi vastu kaitset riskirühmad – kuni 7-aastased väikelapsed, lapseootel naised, üle 60-aastased ning alaealised, kellel on terviseseisundi tõttu suurem risk tüsistusteks ja raskeks põdemiseks.

«Eelmisel hooajal haigestus Eestis grippi ligi 39 000 inimest. See on suur hulk inimesi, kellel võib haiguse põdemisel kaasneda raskeid tüsistusi, nagu kopsu- ja keskkõrvapõletik, neeruvaagnapõletik või muude krooniliste haiguste ägenemine. Gripi tüsistustesse surnud inimestest polnud eelmisel hooajal keegi vaktsineeritud, seega oleks vaktsineerimisega olnud võimalik päästa vähemalt 100 inimese elu,» tõdes terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova.

«Gripivaktsiin on tasuta kättesaadav üld- ja erihoolekande teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60-aastastele, lapseootel naistele, kuni 7-aastastele lastele ja gripi riskirühma kuuluvatele alaealistele, kellel on terviseseisundi tõttu suurem risk raskelt haigestuda,» selgitas tervisekassa vaktsineerimise teenusejuht Hanna Jäe. Nende seas on lapsed ja noorukid, kellel on südame-veresoonkonnahaigused, onkoloogilised haigused, immuunpuudulikkus, diabeet või obstruktiivne kopsuhaigus. Tasuta gripivaktsiini saavad ka riskirühma kuuluvad sõjapõgenikud, samuti riskirühma kuuluvad inimesed, kellel puudub kehtiv ravikindlustus.

2022/2023. a gripihooaeg (oktoober-mai):

  • grippi haigestus pea 39 000 inimest;
  • haiglaravi vajas 1464 inimest;
  • gripi tüsistustesse suri üle 100 inimese;
  • gripi raviks kulus üle 5 miljoni euro.

Allikas: tervisekassa, TAI ja terviseameti andmekogud

Riskirühma inimeste gripi vastu vaktsineerimise eest tasub tervisekassa, kes on sellel aastal hankinud 113 000 doosi vaktsiini. Inimestele, kes riskirühma ei kuulu, maksab gripivaktsiin 15–30 eurot, sõltuvalt vaktsineerimisasutuse hinnakirjast.

Perearst dr Tommi Ründal tõdes, et gripp on tõsine infektsioonhaigus, mida on võimalik gripivaktsiiniga ennetada või kergendada haiguse kulgu ja vältida hilisemaid tüsistusi. «Kuna praegu on gripivaktsiin riskirühmadele tasuta kättesaadav, on oluline seda võimalust kasutada ja vaktsineerida. Tänu ennetustegevustele on meil võimalik vähendada raskeid haigestumisi ja surmajuhtumeid. Vaktsineerida tasuks end kindlasti kõigil, ka neil, kes riskirühma ei kuulu,» sõnas Ründal.

Gripivaktsiini saab soovi korral teha oma perearstikeskuses. Samuti saavad inimesed end kiiresti ja mugavalt vaktsineerida paljudes apteekides ja raviasutuste vaktsineerimiskabinettides Eestis. Vaktsineerimiseks on vaja eelnevalt broneerida, mida saab teha siit. Hoolekandeasutuses teeb gripi vastu vaktsiini kõigile soovijatele sealne õendusteenuse osutaja. Rohkem infot leiab veebilehelt www.vaktsineeri.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles