Raseduse ajal tuleb vältida selle ravimi kasutamist

PM Tervis
Copy
Ravimid. Pilt on illustreeriv.
Ravimid. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Euroopa ravimiamet soovitab uusi piiranguid topiramaadi kasutamiseks, sest ravim põhjustab lootel närvisüsteemi arenguhäireid ja sünnidefekte, kirjutab Med24.

Topiramaati kasutatakse epilepsia raviks ja migreeni ennetamiseks. Euroopa ravimiameti täiendavate piirangute järgi ei tohi patsiendil raseduse ajal topiramaati migreeni ennetamiseks ega epilepsia raviks kasutada. Erandiks on vaid epilepsiaga patsiendid, kellel pole alternatiivseid ravivõimalusi, teatas Eesti ravimiamet.

  • Migreeni ennetamiseks ei tohi topiramaati raseduse ajal kasutada. Kui patsient jääb rasedaks või plaanib rasedust, tuleb ravi lõpetada. Ravi ajal ja vähemalt 4 kuud pärast ravi peab naine kasutama efektiivset rasestumisvastast vahendit.
  • Epilepsia raviks ei tohi topiramaati raseduse ajal kasutada, välja arvatud juhul, kui alternatiivne ravi ei ole võimalik. Topiramaati ei tohi kasutada epilepsia raviks rasestumisvõimelistel naistel, kes ei kasuta efektiivset rasestumisvastast ravimit. Ainus erand on naine, kelle raviks puudub sobiv alternatiiv ja kes plaanib rasestuda ning keda on täielikult informeeritud topiramaadiga seotud raseduseaegsetest riskidest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles