TESTI Kas sul võib olla aktiivsus- ja tähelepanuhäire?

PM Tervis
Copy
Aktiivsus- ja tähelepanuhäire.
Aktiivsus- ja tähelepanuhäire. Foto: Shutterstock

Aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) on geneetiline ja võib olla ka teistel pereliikmetel. Tegemist on pisut teistsuguse aju funktsioneerimisega, kirjutab peaasi.ee.

ATH ei ole haigus. Arstid nimetavad seda häireks. Mis siis on häiritud? Häiritud on keskendumine ja tähelepanu koondamine vaimset pingutust nõudvale tegevusele. Lapseeas ja täiskasvanul võivad häire jooned olla mõnevõrra erinevad. Kui lastel on esiplaanil just kehaline üliaktiivsus, mistõttu nad võivad teinekord olla nagu «üleskeeratud Duracel'i jänesed», siis täiskasvanutel ja noortel on see teisiti.

Täiskasvanueas on kõige suuremad raskused seotud tähelepanu- ja keskendumisraskustega, hajameelsusega ning raskustega kokkulepetest ja tähtaegadest kinnipidamisega. Raskusi võib olla ka otsuste langetamisel ja langetatud otsuse juurde jäämisel. Lisaks võib olla ATHga inimesel kalduvus reageerida liiga emotsionaalselt ning impulsiivselt. Selleks et saaksid parema ettekujutuse, mis võib raskusi valmistada, võid vaadata neid küsimusi.

Testi ennast SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles